Disbioza – bakterijska neravnoteža u crijevima

Disbioza je pojam koji označava bakterijsku neravnotežu koja pogađa čovjekova crijeva. Probavni sistem sadrži “dobre” i “loše” bakterije, koje oblikuju crijevnu floru, takozvanu crijevnu mikrobiotu. Od bakterijske ravnoteže u crijevima zavisi zdravlje mnogih drugih organa. Žene su podložnije 3 puta više ovom poremećaju od muškaraca. Najčešći uzroci disbioze su :

Često korištenje antibiotika

Svaki put kada popijete antibiotik, njegovo je djelovanje usmjereno i na bakterije uzročnike bolesti ali I na dobre bakterije koje naseljavaju crijeva. Prekomjerno korištenje antibiotika može uzrokovati otpornost bakterija na antibiotike, što znači da prestaju imati svrhu – liječenje infekcije uzrokovane bakterijama.

Korištenje određenih lijekova

Inhibitori protonske pumpe dizajnirani da blokiraju proizvodnju hidrohlorične kiseline u stomaku. Ta kiselina je prva linija odbrane protiv mikroba koji uđu s hranom u tijelo. Kada je blokirana, tijelo se više ne može boriti s “lošim” bakterijama. Preveliki unos protuupalnih nesteroidnih lijekova spriječava pojavu dobrih bakterija.

Hronični stres

Hronični stres povećava nivoe hormona koji su povezani s imunim sistemom te u crijevima stvara sredinu podložnu disbiozi.

Slaba ishrana

Slaba ishrana je jedan od faktora disbioze. Nizak unos vlakana, visok unos masnoće te šećera i prerađene hrane može usporiti pokretnost crijeva i nutrijente potrebne za oporavljanje probavnih organa. Kandida je gljviica koji se hrani šećerom što ometa balans fiziološke crijevne mikroflore. Osjetljivost na gluten je još jedan od faktora disbioze.

Znakovi i simptomi disbioze

Najčešći znakovi disbioze uključuju hroničnu dijareju, žgaravicu, hronični zatvor, nadimanje, bol u stomaku, čestu lošu probavu, loš zadah ili mučninu tokom unosa suplemenata.
U ostale simptome ubrajamo :
– Gubitak težine zbog lošeg upijanja nutrijenata ili dobijanje na težini
– Alergije na hranu, osjetljivost ili intolerancija
– Rektalni ili vaginalni svrab
– Ispucali i oštećeni nokti
– Nedostatak željeza
– Gubitak libida i neplodnost
– Problemi sa mjehurom
– Hiperaktivnost kao što su poremećaji u ponašanju i učenju.

Prvi korak ka liječenju disbioze je izbacivanje različitih faktora iz tijela (antibiotici, opijati ili faktori ishrane). Neki lijekovi koji se koriste u liječenju disbioze mogu uključivati rifaksimin, ciprofloksacin i norfloksacin. Postoje i prirodni preparati koji se koriste u liječenju disbioze koji mogu biti od pomoći kao što su probiotici, prebiotici, esencijalna ulja i homeopatski lijekovi

Facebook komentari