Djelovanje dojenja na mame i bebe

Odlučiti da li dojiti dijete je lična stvar i odluka svake majke. Mnogi medicinski eksperti preporučuju obavezno dojenje tokom 6 mjeseci bebinog života, te dojenje 6 mjeseci nakon toga. Majčino mlijeko omogućava idealne nutrijente za bebe. Majčino mlijeko predstavlja savršen miks proteina, vitamina i masnoća – sve što bebi treba za rast i razvoj. Sadrži antitijela koja pomažu u borbi protiv virusa i bakterija u prvim mjesecima nakon rođenja, te smanjuje rizik od dobijanja alergija i astme.

Sagorijevanje kalorija

Dojenje je povezano sa uspostavljanjem psihičke bliskosti sa majkom, jer kontakt uspostavljen dodirom kože i očima pomaže bebi da se poveže sa mamom i osjeća sigurno. Kada dojite, možete sagoriti višak kalorija, što pomaže u bržem gubljenju težine koju ste dobili u trudnoći. Tokom dojenja ispušta se hormon oksitocin, pomoću kojeg se maternica vraća u normalan položaj, te smanjuje krvarenje nakon porođaja. Prvih nekoliko dana nakon porođaja, grudi proizvode prvo mlijeko koje se zove kolostrum. Kolostrum je gusta, žuta tekućina koja sadrži sve nutritivne potrebe jedne bebe. Pomaže da se razvije probavni sistem i pripremi za probavljanje majčinog mlijeka.

Gubljenje težine

Većina beba izgubi manji dio težine u prvih 3 do 5 dana nakon rođenja. Ovo nije povezano s dojenjem, već sa normalnim ritmom svake bebe dok se ne uspostavi normalna dinamika procesa dojenja neposredno nakon poroda. Kako beba traži više mlijeka, tako ga i tijelo proizvodi. U nekoliko situacija, dojenje može uzrokovati više štete bebi nego koristi. Stanja i situacije u kojima se dojenje ne preporučuje su sljedeće:

-Ako ste HIV pozitivni, jer se HIV virus može prenijeti bebi kroz mlijeko.

-Ako imate aktivnu, neliječenu tuberkulozu.

-Ako primate hemoterapiju za rak.

-Ako koristite ilegalnu drogu.

-Ako Vaša beba ima rijetko stanje galaktosemiju koje ne može tolerirati prirodni šećer u majčinom mlijeku.

-Koristite određene lijekove za migrenu, Parkinsonovu bolest ili artritis ili bolujete od neke druge bolesti zbog koje primate specifičnu terapiju koja nije kompatibilna sa dojenjem.

Facebook komentari