Dodavanje joge aerobnim vježbama može pomoći u snižavanju povišenog krvnog pritiska

Joga može pomoći u poboljšanju fleksibilnosti i ravnoteže, ali ova drevna praksa mogla bi imati još jednu korist – pomoći u snižavanju povišenog krvnog pritiska.

Istraživači su angažovali 60 ljudi s dijagnozom hipertenzije i metaboličkog sindroma, patoloških stanja koja značajno povećavaju rizik pojave srčanih problema i moždanog udara. Učesnici su nasumično podijeljeni u dvije grupe. Tokom tri mjeseca, svi su upražnjavali 30 minuta aerobne vježbe, pet dana u sedmici, nakon čega je slijedilo 15 minuta joge u jednoj grupi ili 15 minuta redovnog istezanja mišića u drugoj grupi.

Tokom studije, primjećeno je da su u obje grupe poboljšane vrijednosti krvnog pritiska u mirovanju i broja otkucaja srca u mirovanju (fr/min), iako su praktikanti joge imali nešto bolje nalaze. Oni u grupi joge su također snizili svoj sistolni krvni pritisak za prosječno 10 mmHg, u poređenju sa samo 4 mmHg u grupi koja je radila istezanje. Također, u grupi joge je značajno snižen i desetogodišnji rizik od pojave srčanog ili moždanog udara u poređenju sa grupom koja je radila istezanje.

Istraživači su zaključili da bi umirujući efekat joge mogao biti njena vodeća prednost. Spominje se da su druga istraživanja pokazala da joga pomaže i u smanjenju nivoa hormona stresa – kortizola.

Facebook komentari