Dr. Edin Jusufović: MECOBALAMIN (ILI VITAMIN B12) U NEUROLOGIJI

Važnost vitamina B12 za ljudsko zdravlje se ne može precijeniti. Vitamin B12 je vodotopivi vitamin koji ima ključnu ulogu u pravilnom funkcioniranju nervnog sistema, važan je u sintezi hemijskih prenosnika nervnih signala i neophodan u izgradnji i obnovi normalne mijelinske ovojnice perifernih nerava. Kad nema vitamina B12, dolazi i do nagomilavanja homocisteina koji uzrokuje ugradnju nefunkcionalnih masnih kiselina u mijelinsku ovojnicu nerava, a povezuje se i sa  povećanim rizikom za razvoj aterosklerotske bolesti te većim rizikom za infarkt miokarda ili moždani udar.

Važan je faktor i u stvaranju crvenih krvnih ćelija. Učestvuje u metabolizmu svih ćelija ljudskog organizma, te utiče na sintezu ispravnog genetskog materijala.

Vitamin B12 pomaže u pretvaranju ugljikohidrata iz hrane u glukozu koju organizam može upotrijebiti kao energiju, a to je ujedno i razlog zašto se osobe s manjkom ovog vitamina često osjećaju umorno i slabo. Utičući na proizvodnju energije normalizira funkcioniranje imunološkog sistema, umanjuje osjećaj umora i iscrpljenosti i doprinosi normalnoj psihičkoj funkciji.

Vitamin B12 ima važnu ulogu u spoznajnim procesima, pamćenju i učenju, održavanju koncentracije, djeluje na raspoloženje (niski nivoi vitamina B12 se dovode u vezu sa niskim nivoima serotonina, tzv. „hormona sreće“, koji je odgovoran za dobro raspoloženje). Doprinosi održavanju ravnoteže i povoljno djeluje na izgled kože i kose.

Najvažniji izvori vitamina B12

Vitamin B12 sintetiziraju neke vrste bakterija iz probavne mikroflore životinja preživara, a čovjek ga uglavnom unosi konzumiranjem mesa tih životinja, ribe, nekih mliječnih proizvoda. Zato su osobe koje ne konzumiraju hranu životinjskog porijekla izložene velikom riziku od manjka ovog vitamina. S druge strane, hrana bogata vitaminom B12 može sadržavati i neke štetne sastojke, jer se u industriji uzgajaju životinje koje se, zbog bržeg rasta i veće ekonomske koristi, često tretiraju različitim antibioticima, hormonima i drugim lijekovima. U nekim razvijenim zemljama čak se sprovodi i fortifikacija (obogaćivanje) hrane vitaminom B12, s ciljem sprečavanja poremećaja do kojih bi mogao dovesti nedostatak vitamina B12.

Vitamin B12 u hrani i u dodacima prehrani pojavljuje se u tri različita hemijska oblika: cijanokobalamin  i hidroksikobalamin  – fiziološki neaktivni oblici te metilkobalamin – fiziološki aktivan oblik (MECOBALAMIN, Bosnalijek).

Sublingvalna primjena metilkobalamina

Upotreba vitamina B12 uzima sve više maha jer se sve više prepoznaje njegov značaj i potencijal, a korištenje sublingvalnih  tableta metilkobalamina je rastući trend. Odlikuje ga jednostavna primjena, slična efikasnost u odnosu na parenteralnu (injekcionu) primjenu, te bolja bioraspoloživost u odnosu na tablete ili kapsule koje se gutaju, uz nisku cijenu preparata.

Oralni preparati vitamina B12 koji se apsorbiraju u tankom crijevu mogu biti efikasni samo kod pacijenata sa normalnim nivoom tzv. unutrašnjeg faktora, normalnom funkcijom probavnog sistema i kod pacijenata koji ne koriste lijekove koji snižavaju apsorpciju vitamina B12. Većina pacijenata koji imaju snižen nivo vitamina B12 nemaju normalan nivo unutrašnjeg faktora.

Kod sublingvalne primjene vitamina B12 sva unesena količina apsorbira se isključivo pasivnom difuzijom kroz sluznicu usne šupljine.

Šta je to unutrašnji faktor i kako utiče na resorpciju vitamina B12?

Vitamin B12 iz hrane se otpušta u kiselom okruženju želuca. Osim kiseline koja razlaže hranu, sluznica želuca luči i tzv. unutrašnji faktor, koji se veže za vitamin B12 i neophodan je za njegovu resorpciju iz crijeva u krvotok tokom njegovog prolaska kroz tanko crijevo. Preko unutrašnjeg faktora se apsorbira oko 99 posto unesenog vitamina B12.

Jetra pohranjuje velike količine vitamina B12 koji joj krvlju dolazi iz crijeva. Ukoliko dođe do nedostatka unutrašnjeg faktora, recimo kod oštećenja sluznice želuca, jetrene rezerve vitamina B12 mogu trajati nekoliko mjeseci do nekoliko godina.

Kod koga se najčešće javlja nedostatak vitamina B12?

Blaga forma nedostatka vitamina B12 je česta pojava, a razlog tome je njegova specifična apsorpcija iz probavnog sistema. Nedostatku vitamina B12 može doprinijeti nedovoljan unos hranom (kod vegetarijanaca i vegana), a mnogo češće smanjen nivo unutrašnjeg faktora usljed starenja, oboljenja na nivou probavnog sistema ili primjene nekih lijekova (poput metformina koji se primjenjuje kod šećerne bolesti ili inhibitora protonske pumpe i blokatora H2 receptora, lijekova koji se često koriste kod žgaravice ili čira na želucu ili dvanaestercu). Zato što se nivo unutrašnjeg faktora smanjuje s godinama, nedostatak vitamina B12 je veoma čest kod osoba starijih od 65 godina.

Moguće naznake nedostatka B12 dijele se u nekoliko skupina simptoma:

• Neurološki simptomi – slabost u nogama, rukama i torzu, tegobe s ravnotežom i kretanjem, pogoršanje koordinacije ruku i nogu, ukočenost, trnci, peckanje, grčenje mišića, smetnje vida, gubitak osjeta okusa/mirisa, smanjeni refleksi, oslabljena kontrola mokrenja ili stolice, impotencija, zbunjenost, potištenost ili depresija.

• Psihijatrijski simptomi – bezvoljnost, razdražljivost, manija, halucinacije, nasilno ponašanje, psihoze, promjena osobnosti i postporođajne depresije/psihoze.

• Hematološki simptomi – malokrvnost, snižene brojne vrijednosti sve tri krvne loze u perifernoj krvi, promjene izgleda bijelih krvnih ćelija, poremećaji veličine i oblika eritrocita.

• Ostali simptomi – umor, opća slabost, nedostatak energije, bljedilo, gubitak težine, vrtoglavice, naglo sniženje krvnog pritiska kod ustajanja, nesvjestica i padovi, zujanje u ušima, otežano disanje kod fizičkih napora, ubrzan rad srca, uvećanje jetre i slezene, gubitak apetita i mršavljenje, upala sluznice jezika, zatvor ili proljev i prerano sijeda kosa.

• Simptomi u slučaju nedostatka vitamina B12 kod dojenčadi i djece – zaostajanje u razvoju, apatičnost, razdražljivost, mlitavost, slabost, drhtanje, nekontrolirani pokreti, grčevi, gubitak koordinacije voljnih pokreta mišića, mršavljenje, sporiji rast, sporo dobijanje na težini, spori rast glave, zaostajanje u socijalizaciji, slabe motoričke vještine, zaostajanje u jezičnim vještinama, problemi u govoru, niži koeficijent inteligencije, mentalna retardacija i malokrvnost.

Prepoznavanje nedostatka vitamina B12 je moguće na osnovu simptoma, a može se potvrditi analizama u krvi. Međutim, nespecifičnost simptoma nedostatka vitamina B12 otežava dijagnostiku. Zbog toga je potrebno obratiti posebnu pažnju na specifična stanja opterećena visokim rizikom za razvoj nedostatka vitamina B12.

Visokorizične grupe osoba i pacijenata za manjak vitamina B12 su:

• osobe starije od 65 godina

 • osobe sa poremećajima probavnog sistema

• osobe koje uzimaju lijekove koji umanjuju apsorpciju vitamina B12 (metformin), lijekovi iz grupe inhibitora protonske pumpe ili grupe H2 blokatora ili antacidi (popularni lijekovi „za želudac“), potom aminoglikozidni antibiotici, aminosalicilna kiselina, kolhicin, hloramfenikol…

• aktivni i pasivni pušači (veći unos cijanida iz duhanskog dima utiče na metabolizam kobalamina i povećava njegovo izlučivanje u mokraći)

• pretjerana konzumacija alkohola (alkohol narušava apsorpciju kobalamina, a prehrambene navike kod alkoholičara utiču na smanjeni unos vitamina B12)

• trudnice i dojilje (jer se u tim stanjima potrebe za unosom vitamina B12 značajno uvećavaju)

• vegetarijanci i vegani (u odnosu na opću populaciju strogi vegani su izloženi 50 puta većem riziku za nedostatak vitamina B12, a vegetarijanci 10 puta većem riziku)

• osobe sa otežanim aktom gutanja (različiti neurološki poremećaji , psihijatrijska stanja, anatomski poremećaji)


 Cijanokobalamin – ponekad se koristi u dodacima prehrani, dobiva se sintetskim putem. Naučnici danas ističu da je ovaj oblik vitamina B12 najmanje učinkovit. To je fiziološki neaktivan oblik vitamina B12 i da bi ga organizam upotrijebio, prethodno se u organizmu mora transformirati u metilkobalamin, fiziološki aktivan oblik.

 Hidroksikobalamin – oblik vitamina B12 koji se nalazi u mesu, jetri, ribi, morskim plodovima, jajima mlijeku i mliječnim proizvodima.

 Metilkobalamin ili mekobalamin – jedini stabilan i fiziološki aktivan oblik vitamina B12 koji može proći krvno-moždanu barijeru, a nalazi se u krvnoj plazmi, moždanoj tečnosti i u tečnom dijelu citoplazme ćelija. Naučnici preporučuju ovaj oblik vitamina B12, koji danas predstavlja zlatni standard. Metilkobalamin je specifičan oblik vitamina B12 potreban za normalno funkcioniranje nervnog sistema.

Za razliku od cijanokobalamina i hidroksikobalamina, metilkobalamin je biološki aktivan, prirodni oblik vitamina B12 koji se nalazi u hrani.

 Sublingvalne tablete = tabelete koje se otapaju pod jezikom

 Dijabetička polineuropatija (DPN) je načešća komplikacija dijabetes melitusa i zahvata senzitivna, motorna i autonomna vlakna perifernog narvnog sistema tako da bilo koje nervno vlakno može biti oštećeno, što znači da simptomi DPN-a mogu biti mnogobrojni. Manji broj oboljelih osjeća neuropatsku bol, ali je većina bez simptoma sve dok komplikacije ne postanu teške i ireverzibilne. Istraživanja su pokazala da dugotrajna terapija metforminom u liječenju dijabetesa tipa 2 može dovesti do manjka vitamina B12, jer metformin ometa njegovu apsorpciju preko crijevne sluznice. Procjenjuje se da svi dijabetičari nakon pet godina primjene metformina imaju nedostatak vitamina B12. Nedostatak vitamina B12 kao posljedica dugotrajne primjene metformina može doprinijeti pojavi simptoma oštećenja perifernih nerava, najčešće na rukama i nogama, koje osjećamo poput trnjenja ili žarenja na tipičnom ograničenom području ruku i nogu.

S obzirom da se oralni oblici vitamina B12 poput tableta i kapsula, također, apsorbuju u tankom crijevu, pacijenti koji koriste metformin neće moći adekvatno apsorbovati takvu formu vitamina B12, jer će metformin ometati resorpciju vitamina B12 iz tableta i kapsula, kao što ometa i apsorpciju iz hrane. Zbog navedenog, pacijenti će adekvatnu iskoristivost vitamina B12 postići ukoliko koriste neki od oblika vitamina B12 koji se apsorbuju kroz oralnu sluznicu (kakva je forma sublingvalnih tableta), jer ovaj način apsorpcije nije ometan od strane metformina.

 Vitamin B12 poboljšava moždanu funkciju kod Parkinsonove bolesti, Alzheimerove bolesti i drugih demencija.

Kao komponenta neophodna za izgradnju mijelinske ovojnice nerava, doprinosi i poboljšanju funkcije perifernih nerava u neuropatijama, te smanjenju bola kod subakutne herpetičke neuralgije, glosofaringealne i trigeminalne neuralgije.

Primjena vitamina B12 podstiče bržu regeneraciju oštećenih nervnih struktura te na taj način može ubrzati oporavak, smanjiti bol i umanjiti potrebu za uzimanjem nesteroidnih antireumatika kod bola u donjem dijelu leđu izazvanim npr. hernijacijom intervertebralnih diskova.

Autor: Dr. Edin Jusufović, specijalista neurologije, JZU DZ Srebrenik

Facebook komentari