Društvena izolacija i usamljenost doprinose većim srčanim rizicima

Socijalna izolacija i usamljenost loši su za naše raspoloženje, ali i za naše srce, jer značajno povećavaju rizik od razvoja srčanih bolesti kod starijih žena, pokazuju nova istraživanja.

Studija je evaluirala 57.825 žena postmenopauzalne dobi u sklopu Inicijative za zdravlje žena, velike nacionalne istraživačke baze podataka u kojoj su sudjelovali i istraživači s medicinskog fakulteta u Harvardu, SAD. Žene prosječne starosti 79 godina ispunile su jedan upitnik o socijalnoj izolaciji u anketi 2011–2012. i drugi o procjeni usamljenosti i socijalne podrške u periodu 2014–2015. godine.

Kod skoro 1.600 učesnica dijagnosticirana je kardiovaskularna bolest do kraja perioda praćenja studije u 2019. godini. Društvena izolacija i usamljenost nezavisno su povećale rizik od srčanih bolesti za osam, odnosno pet posto. Međutim, kod žena koje su prijavile kvantitativno značajniju zastupljenost ova dva faktora, kardiovaskularni rizik je bio uvećan za 13 do 27 posto u odnosu na vršnjakinje sa nižim vrijednostima.

Ova studija podsjeća na društvenu izolaciju i usamljenost kao kardiovaskularne faktore rizika, zajedno sa visokim krvnim pritiskom, visokim holesterolom, gojaznošću, pušenjem i sjedilačkim načinom života. Nalazi ukazuju na važnost nastojanja da se ublaže društveni izazovi, posebno u eri socijalnih restrikcija tokom pandemije COVID-a.

Facebook komentari