Esencijalna ulja koja pomažu kod alergija

Ukoliko želite ublažiti simptome alergije, možda biste trebali posegnuti za esencijalnim/eteričnim uljima koja mogu pomoći u tretmanu određenih simptoma, poput začepljenog nosa i/ili kašlja. Donosimo informaciju o četiri najbolja eterična ulja i načine za njihovo sigurno korištenje.  

LIMUNOVO ULJE – iskustva govore da ulje limuna smanjuje upalne procese u sinusima. No, treba biti oprezan jer su sva limunska ulja fotosenzibilna, što znači da direktna izloženost suncu pojačava efekat i može izazvati oštećenja na koži.

ULJE PEPERMINTA – može olakšati kašalj povezan sa sezonskim alergijama jer ovo ulje djeluje na mišiće koji sudjeluju u procesu kašljanja. Treba znati da pepermint i mentol nisu isto. Biljka iz koje se dobija pepermint je srodna metvici (nani) čija je upotreba široko rasprostranjena, uglavnom u reguliranju problema sa želucem, crijevima ili žuči.

ULJE EUKALIPTUSA – pomaže kod promuklosti, kašlja i upale grla i to, sudeći po nekim iskustvima, vrlo brzo, već za 20 minuta.

ULJE LAVANDE I ČAJEVCA – ne samo da pozitivno djeluju na simptome alergija, već i na upalna stanja kože izazvana alergijama.

Kako sigurno koristiti esencijalna/eterična ulja?

Nikad ih nemojte unositi u organizam jer mogu utjecati na sistem za detoksikaciju jetre i bubrega. Ulja koristite izvana, stavljanjem na vatu i udisanjem. Također, provjerite sa stručnom osobom jesu li ulja pravilno koncentrirana te imajte u vidu da, ukoliko ste alergični na određenu biljku, vrlo je vjerovatno da ste alergični i na eterično ulje te biljke.

Facebook komentari