Eterična ulja za opekotine

Eterična ulja imaju brojne zdravstvene koristi, a primjenjuju se i u liječenju i ublažavanje bolova kod različitih vrsta opekotina. Prilikom primjene veoma je važno pravilno koristiti eterična ulja. Ona se nikada, primjerice, ne bi smjela piti. Veoma su koncentrovana i zato se uvijek razrjeđuju prije upotrebe na koži.

Rimska kamilica

Rimska kamilica je jedna od dvije česte sorte kamilice, poznate po svom umirujućem efektu. Često se koristi u aromaterapiji, proizvodima za njegu kože i preparatima za šminku. Pokušajte dodati nekoliko kapi u hladnu kupku da umirite opekotine od sunca. Možete koristiti losione koji sadrže kamilicu ili čisto eterično ulje napravljeno od ove biljke.

Mentol

Eterično ulje mentola koristi se kao sredstvo za hlađenje i može ublažiti bol i toplinu manjih opekotina.

Zeleni čaj

Ovo eterično ulje je poznati antioksidant koji ima višestruku korist. Štiti kožu od UV izlaganja i liječi kožu nakon opekotina od sunca. Primjena proizvoda sa eteričnim uljem zelenog čaja ima za cilj dodavanje antioksidanata na kožu koji često ciljaju dublja područja kože i mogu biti naročito korisni nakon izlaganja suncu čak i ako nemate opekotinu.

Ulje čajevca

Ulje čajevca je eterično ulje koje se obično koristi za različite probleme sa kožom. Poznato je prema svom dejstvu protiv bakterija, gljivica i infekcija. Ulje čajevca uključeno je u neke kreme i losione za sunčanje.

Facebook komentari