Evo zašto biste trebali trenirati i zimi

Treniranje je zahtjevnije tokom hladnijih zimskih dana. Posebno se to odnosi na trčanje i održavanje kondicije, ali ipak, “zimski san” ne dolazi u obzir ako želite ostati u formi.

Evo zašto bi trebali vježbati i zimi.

Vaš metabolizam već radi punom parom

Kada ste izloženi nižim temperaturama vaše tijelo radi non-stop kako bi regulisalo tjelesnu temperaturu. Ono mora da troši više energije kako bi vas grijalo, tako da vježbanje na nižim temperaturama sa sobom vuče i veću potrošnju kalorija.

Potreba za vitaminom D

Normalno je da manje vremena provodite napolju tokom zime. Problem je u tome što tako možete izazvati manjak vitamina D. Čak i kad je hladno, jedno lagano džogiranje ili brža šetnja obezbijedit će vam određenu količinu ovog krucijalnog vitamina. Sunce nije rezervisano samo za ljeto, iako nam se tokom zime čini da ga “nema”, sunčevi zraci i zimi vas mogu snabdijeti vitaminom D.

Ubrzat ćete se

Ne želite da budete napolju duže nego što je potrebno, zar ne? Dobre vijesti za vas: Oštra hladnoća će vas natjerati da se krećete brže. Istraživanja su pokazala da su trkači pokazali bolje rezultate u hladnim uslovima u odnosu na toplije temperature. Dodatni benefit: Brže trčanje troši više kalorija!

Bolje ćete se osjećati

Već znate da vas treniranje čini sretnijim zbog lučenja endorfina. Tokom zime postoji niz faktora zbog kojih je bitno vježbate (makar jednom sedmično). Sezonski afektivni poremećaj (zimska depresija) se najčešće vezuje za dolazak hladnog vremena i promjenu godišnjih doba. Fizička aktivnost će vam dati dovoljno “goriva” i podsticaja da ostanete psihički zdravi (do marta, sunca i ljepšeg vremena).

Facebook komentari