Fotostarenje kože – budite oprezni!

Ljeto je period godine kada se više i duže izlažemo suncu, pa je ljeti potrebno obratiti dodatnu pažnju na štetan uticaj sunčevog zračenja. Fotostarenje kože (eng. photoaging) je oštećenje ćelija kože, ali i tkiva koje se uvećava sa svakim izlaganjem suncu.

Fotostarenje kože nije isto što i prirodno starenje i vrlo lako ga je prepoznati. Radi se o preuranjenom starenju kože – na takvoj koži se vidi dugotrajna izloženost štetnom sunčevom zračenju bez upotrebe adekvatne i preporučene zaštite – i obično ga zapažamo kod osoba koje se tokom cijele godine trude ostati preplanule: sunčanjem, odlaskom u solarij i slično. Najupadljiviji znaci fotostarenja kože su neelastična i opuštena koža lica, bore – duboke i površinske, hiperpigmentacija, staračke pjege, a sve na kraju može rezultirati i rakom kože.

Zapravo, jedini efikasan način da spriječite fotostarenje jeste da se ne izlažete suncu u periodu od 12 do 16 sati, kad je UV zračenje najjače. Ukoliko je to nemoguće, onda najveći dio kože pokrijte odjećom, a na otkrivene dijelove – ruke, vrat i lice – nanesite zaštitnu kremu. Ne bi bilo loše da na glavi imate i šešir s obodom.

Facebook komentari