Funkcija dijete sa niskim unosom joda

Jod je ključni mineral koji ima razne funkcije u tijelu. Prirodno se nalazi u hrani, kao što su jaja, morski plodovi i meso. Iako je jod važan za zdravlje, ponekad ga je potrebno ograničiti, kao što je prije radioaktivne terapije sa jodom za ljude koji boluju od raka štitne žlijezde. Tada se prepisuje ishrana sa niskim nivoima joda.

Tiroidna žlijezda koristi jod za proizvodnju hormona štitnjače, što pomaže mnogim važnim procesima. To uključuje regulisanje metabolizma i pomaganje pri rastu i oporavku tkiva. Dijeta sa niskim nivoima joda je kratkotrajna ishrana koja se može propisati ljudima prije terapije radioaktivnim jodom.

Kao dio te ishrane, osobe su dužne ograničiti svoj dnevni unos joda na manje od 50 mcg joda dnevno, što je trećina svakodnevne upotrebe od 150 mcg. Ova ishrana traje približno 1 do 2 sedmice prije primanja radioaktivne terapije te se nakon toga nastavlja još 1 do 2 dana. Te preporuke znaju varirati od osobe do osobe.

Svrha ishrane sa niskim unosom joda je osiromašiti zalihe, što pomaže u poboljšanju učinkovitosti skeniranja ili liječenja sa radioaktivnim jodom.

Iako ishrana sa niskim nivoima joda ima svoje koristi, nije za svakoga. Zbog svoje restriktivne prirode, ne bi trebalo slijediti ovu ishranu duže od preporučenog vremenskog perioda jer ograničava nekoliko hranjivih tvari. Nakon preporučenog vremena se može povećati opasnost od nutritivnih nedostataka.

Facebook komentari