Funkcija lektina u ishrani

Lektini su proteini koji se uglavnom nalaze u mahunarkama i žitaricama. Postoje razne vrste lektina. Neki su bezopasni, dok drugi mogu uzrokovati probavne smetnje, ako nisu pravilno kuhani.

Ishrana bez lektina uključuje smanjenje unosa lektina ili uklanjanje iz ishrane. Ona može biti korisna za osobe koje imaju intoleranciju na određenu vrstu hrane. Ishrana koja izbacuje lektin se ograničava i uklanja mnoge guste hranjive tvari – čak i one koje se generalno smatraju zdravim.

Kuhanje mnogih namirnica sa štetnim lektinima, kao što je grah, uveliko smanjuje sadržaj lektina, što ih čini sigurnim za jelo. Međutim, kuhanje druge hrane, kao što je kikiriki, ne može ukloniti njihov sadržaj. Važno je spomenuti da ćemo rijetko jesti hranu sa visokim količinama aktivnih lektina. Razlog je jer se obično pravilno skuhaju.

Lektini su proteini koji se vežu za ugljikohidrate. Prisutni su u biljnoj hrani i nekim životinjskim proizvodima.  Unos lektina u organizam bi se mogao negativno odraziti na osobe koje boluju od probavnih smetnji.

To je zato što se lektini mogu istaći u nekoliko efekata, uključujući miješanje sa bakterijama u crijevima i upijanjem hranjivih tvari u crijevu, smanjenju lučenja kiselina i povećanoj upali. Imajte na umu da kuhanjem hrane koja sadrži lektine deaktiviramo sadržaj.

Hrana koja sadrži lektine obično je dobar izvor antioksidanata, vitamina i minerala koji poboljšavaju zdravlje.

Obična hrana koja sadrži lektin se generalno smatra sigurnom za većinu osoba, sve dok je pravilno kuhana. Ljudi koji boluju od probavnih smetnji mogli bi osjetiti negativne posljedice nakon što su jeli ovakvu vrstu hrane. Ima smisla izbjegavati bilo kakvu hranu koja stvara probavne probleme za tijelo.

Hrana koja sadrži najveće količine lektina uključuje:

– Paradajz, krompir, goji bobice, paprike i patlidžan

– Sve mahunarke, kao što su leća, grah, kikiriki

– Proizvodi na bazi kikirikija, kao što su maslac od kikirikija i ulje od kikirikija

– Sve žitarice i proizvodi od žitarica ili brašna, uključujući kolače i hljeb

– Mnogi mliječni proizvodi (mlijeko).

Facebook komentari