Gljive su superhrana, evo zašto ih treba jesti

Osim što nude raznovrsnost na tanjiru, gljive su nutritivno bogate namirnice koje će vas dugo zadržati sitima, potaći zdravlje crijeva i opskrbiti vas vitaminom D.

Evo za šta su sve dobre.

Vitamin D

Gljive koje su rasle izložene sunčevoj svjetlosti izvor su vitamina D i mogu djelovati kao učinkoviti dodatak prehrani u tom smislu. Da biste iskoristili vitamin D iz gljive, ostavite ih na suncu 15 minuta sa klobucima okrenutima naopačke. To je jednostavan trik koji povećava sadržaj vitamina D u gljivama za čak 10 puta. Dodatno, u jelima koristite sve dijelove gljive, dakle i klobuk i stabljiku. Mnogi ne shvataju da je i u stabljici pravo bogatstvo nutrijenata, pa ih nemojte bacati.

Osjećaj sitosti

Jedenje gljiva produžuje osjećaj sitosti, smanjuje glad i u ostatku dana ćete konzumirati manje količine hrane. Zato su gljive idealna hrana zdravih dijeta i onih koji paze na liniju.

Zdravlje crijeva

Ako želite imati zdrava crijeva, gljive svakako moraju biti na vašem meniju. Sadrže posebne probiotike koji hrane zdrave bakterije u crijevima te umanjuju nastanak lošeg zadaha.

Podrška imunitetu

Gljive su bogate antioksidansima koji nam pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i osnažuju funkciju imuniteta.

Manji rizik od raka

Redovno jedenje gljiva povezano je sa smanjenim rizikom od raka jajnika te usporavanjem progresije raka prostate.

Facebook komentari