Grejpfrut za bolje zdravlje srca

Pazite na svoje srce jer ono igra najvažniju ulogu u dugom i zdravom životu. Postoji nekoliko namirnica koje mogu pomoći u smanjenju rizika od razvoja srčanih bolesti. Ovdje mislimo na  razno voće i povrće, među kojima posebnu ulogu ima grejpfrut. 

Grejpfrut je ukusan, lako se priprema i dobro se podnosi.  Da li ste znali da grejp sadrži mnogo vlakana i pektina, kalija, vitamina C i vitamina A, holina, likopena i limonoida? Stoga je bitno uvrstiti ga u redovnu ishranu jer je to odličan način da zdravlje srca držite pod kontrolom. Grejp se često preporučuje u raznim dijetalnim režimima namijenjenim snižavanju povišenog krvnog pritiska. Ovo govori sve, zar ne?

Međutim, svakodnevna ili česta konzumacija grejpfruta preporučuje se samo osobama koje ne troše lijekove. Ukoliko uzimate neke lijekove s kojima sok od grejpa ulazi u klinički značajne interakcije, znajte da sok od grejpa može značajno povećati bioraspoloživost brojnih lijekova iz grupe antiaritmika, antihistaminika, anksiolitika, blokatora kalcijevih kanala, statina, imunosupresiva, psihotropnih lijekova… U tom slučaju, svakako trebate izbjegavati sok od grejpa (ali ne i od ostalih agruma).

Facebook komentari