Gubitak kose kod beba

Gubitak kose može se desiti u bilo kojoj dobi, uključujući i djetinjstvo. Prema Američkoj akademiji pedijatara (AAP), većina beba izgubi neke dijelove, ili čak svu kosu u prvih nekoliko mjeseci života. Ovaj gubitak kose se zove alopecija, koji kod beba može imati nekoliko okidača, od hormona do položaja za spavanje. Dobra vijest je da je vrlo rijetko gubitak kose povezan sa zdravstvenim problemom.

Većina uzroka gubitka kose je prilično bezopasna i uključuje:

Telogen effluvium – Folikula dlake je dio kože iz kojeg rastu dlake. Kod rođenja, neke od folikula obično su u fazi mirovanja (nazivaju se telogenska faza), a druge su u fazi rasta (faza anagen). Međutim, određeni faktori mogu ubrzati fazu telogena, uzrokujući ispadanje kose, promjena u hormonima. Nakon rođenja, ti hormoni padaju, i uzrokuju gubitak kose kod beba.

Trenje – Beba može izgubiti kosu na zadnjem dijelu glave zbog trljanja po tvrdim površinama poput kreveta, kolica i ogradice. Stručnjaci preporučuju da bebe spavaju na leđima kako bi smanjile opasnost od iznenadnog sindroma novorođenčadi. Gubitak kose ove vrste naziva se neonatalna okcipitalna alopecija. Ovi dijelovi na glavi koji imaju manje kose počet će se puniti kada se bebe počnu prevrtati, obično do kraja sedmog mjeseca.

Osip na tjemenu – Masne mrlje koje liče na skorjelu perut, zovemo osipom na tjemenu. Doktori nisu sigurni koji je glavni uzrok pojave ovog simptoma, ali se sumnja na hormonalne promjene koje čine da tjeme proizvodi više sebuma. Stanje nije bolno, ne svrbi, niti je zarazno. Ne uzrokuje gubitak kose, ali u pokušaju da se uklone tvrdoglave mrlje, možete skloniti i dlake na glavi.

Lišajevi – Lišajevi su uzrokovani raznim vrstama gljivica. Simptomi se mogu pojaviti u obliku gubitka kose i često crveni, ljuskavi, osip nalik prstenu. Lišajevi obično ne inficiraju djecu mlađu od 2 godine. Međutim ova bolest zna biti zarazna pa se može širiti putem predmeta.Alopecija areata – Ovo je stanje kože koje vodi do ćelavih mrlja na glavi. Nije opasno po život niti je zarazno. Alopecija areata je uzrokovana defektom imunološkog sistema koji uzrokuje napad i uništava zdrave stanice kose.

Facebook komentari