HRANA BOGATA NIACINOM

Niacin je vitalna hranjiva tvar koju koriste sva tkiva u tijelu. Jedenje hrane bogate niacinom dobar je način da unesete dovoljno ovog važnog vitamina. Niacin se može naći i u životinjskoj i u biljnoj hrani. Dostupan je i u vitaminima B kompleksa (npr. Polibevit®) i drugim dodacima prehrani.

Šta je niacin?
Niacin je vitamin B3, topiv je u vodi. Spominje se i pod raznim drugim imenima, uključujući niacinamid, nikotinsku kiselinu i nikotinamid. Životinjski proteini sadrže veće količine niacina od biljne hrane, iako se zdrav unos niacina može postići i prehranom koja isključuje životinjske proizvode.

Zašto vam je potreban niacin?
Niacin je povezan s mnogim zdravstvenim koristima, uključujući snižavanje holesterola, zaštitu od Alzheimerove bolesti i pomoć u liječenju dijabetesa. Iako je nedostatak niacina u zapadnim zemljama dosta rijedak, ipak se preporučuje konzumiranje hrane koja sadrži puno niacina kako bi se unosilo dovoljno ovog važnog vitamina.

Smeđa riža je popularan izvor složenih ugljikohidrata i sjajan izbor za unos cjelovitih žitarica. Iako većina hrane bogate niacinom dolazi iz životinjskih izvora, smeđa riža je primjer biljnog izvora. Također, odličan je izvor vlakana, proteina i minerala, poput magnezija i cinka.

Tunjevina pokazuje impresivan prehrambeni profil, zbog čega se često preporučuje kao izvor nemasnih proteina, vitamina i minerala. Jedna porcija tune dovoljna je da pokrije dnevne potrebe većine ljudi za niacinom.

Gljive sadrže malo ugljikohidrata i bogate su vitaminima i mineralima pa su popularne u dijetama sa malo ugljikohidrata, i među veganima. Konzumacija raznih gljiva dobar je način za unos raznih hranjivih sastojaka. Ako tražite hranu biljnog porijekla koja je bogata niacinom, gljive su dobar izvor.

Posna pileća prsa su bogat izvor niacina, kao i ostali životinjski proteini. Ako redovno jedete piletinu, vjerovatno unosite puno niacina jer mala količina piletine pruža gotovo 100 posto preporučene dnevne vrijednosti za niacin.

Kikiriki i puter od kikirikija također su odlični izvori zdravih masti i proteina za vegane i vegetarijance. Ako ne konzumirate meso, dobar izbor niacina su orašasti plodovi i puter od orašastih plodova. Šaka sirovog kikirikija ili nekoliko kašika putera od kikirikija može zadovoljiti više od 25 posto dnevnih potreba za niacinom.

Zeleni grašak iznenađujuće je bogat proteinima biljnog porijekla. Obiluje i drugim hranjivim sastojcima poput kalija, željeza, cinka, magnezija i niacina.

Facebook komentari