Hrana bogata probioticima

Ako imate pravu ravnotežu bakterija, to vas može dugoročno održati zdravim. Neke bakterije u crijevima su dobre za naše zdravlje, dok drugi sojevi povećavaju rizik za bolesti.

Mi oblikujemo našu mikrobiomu kroz svakodnevnu ishranu. Mnoga hrana sadrži visoke nivoe nutrijenata poput vlakana koji hrane zdrave crijevne mikrobe. Ovi mikrobi stvaraju kratkolančane masne kiseline koje se upijaju u krvotok i smanjuju upalu dok istovremeno jačaju imunitet.

Ljubitelji sira, radujte se – svježi sir je odličan izbor za želudac. Kao i kod drugih fermentiranih namirnica, svježi sir često daje probiotike (tražite oznake pakovanja za žive i aktivne kulture), a ima i visoke nivoe kalcija koji je nužan za jake kosti.

Probiotički proizvod sa povrćem iz porodice krstašica poput kupusa i češnjaka, kimchi ne samo da je prijatelj zdravlju, već i može pomoći u smanjenju rizika od raka.

Kiseli kupus se fermentira sa bakterijama mliječne kiseline, što znači da je dobro zadržati svoj probavni sistem u ravnoteži. Također dobijate vlakna i spojeve koji poboljšavaju imunitet.

Fermentirana hrana poput jogurta prirodno sadrži puno probiotičkih kultura koje jačaju probavni sistem. Neki grčki jogurti također imaju probiotike kao što su Lactobacillus acidophilus i Lactobacillus casei koji mogu pomoći u povećanju dobrih bakterija u crijevima.

Kiseli krastavci nam daju korisne bakterije. Nude vitamine A i K, važne za krv i zdravlje ćelija, i kalij, vitalan za zdravu funkciju organizma. Imajte na umu da kiseli krastavci imaju veće količine natrija.

Kombucha je fermentirani čaj koji sadrži neke plinove i malu količinu alkohola, što mu daje karbonizaciju. Puna je probiotika i antioksidanata koji podržavaju imunitet. Međutim, pazite sa konzumiranjem – sadrži mliječnu kiselinu, koja se u velikim količinama može nakupljati u krvotoku i štetiti zdravlju.

Facebook komentari