Hrana bogata vlaknima koju biste trebali uvesti u ishranu

Kada razmišljamo o tome šta jesti, kako dovesti liniju do savršenstva, ili jednostavno kako poboljšati svoje zdravlje, vlakna obično nisu prva stvar na koju pomislimo. Umjesto toga, vjerovatno razmišljamo o unosu proteina i izbacivanju šećera iz ishrane. Prema FDA, većina ljudi ne unosi dovoljno preporučene doze vlakana, otprilike od 30 do 42 g, u zavisnosti od godina i nivoa fizičke aktivnosti. Ovo prelazi u problem, zbog toga što je neravnomjeran unos vlakana povezan sa većim rizikom za srčane bolesti, gojaznost i kolorektalnim rakom.

Bademi su jedno od najboljih izvora vlakana kod orašastih plodova, koji nude 3 grama vlakana u 30 grama badema. Kada ih pomiješate s nekim voćem kao grickalicu, dobijete zadovoljavajuću porciju nutrijenata.

Grah nije samo dobar za zdravlje srca, ovo povrće je jedno od najvećih izvora nutrijenata za naš organizam. Finansijski nas ne koštaju puno, te se u jednoj šoljici graha nalazi 15 grama vlakna (skoro pola preporučene dnevne doze).

Svo voće je generalno odličan izvor vlakana, međutim neko preovladava. Maline, sa 8 grama vlakana po porciji, su veoma nutritivne. Možete ih dodati uz jogurt, pahuljice, sir, ili ih staviti sa bademima kao grickalicu.

Sjemenke lana imaju veoma velike nutritivne vrijednosti, bogate omega 3 kiselinama, proteinima, i naravno, vlaknima. Sve ovo daje savršen dodatak jutarnjim žitaricama, jogurtu i siru.

Zob je odlična alternativa za doručak ujutru. Kremastije je konzistencije i teksture, i sadrže 6 grama vlakana u samo jednoj trećini šoljice. Vlakna zobi su kao spužva koja pomaže u smanjenju nivoa lipida i drži Vas sitim.

Facebook komentari