Hrana kao okidač za anksioznost

Anksioznost je postala svakodnevni mentalni problem. Skoro svaka osoba se osjeća anksiozno kao prirodni odgovor na određene stresne situacije. Međutim, i određena hrana i pića mogu biti okidači za simptome anksioznosti, a ovo su neki od primjera:

Alkohol – Iako se čini da smiruje napetost, alkohol ima negativan utjecaj na hidrataciju i san. Također, alkohol mijenja nivoe serotonina i neurotransmitera u mozgu, što pogoršava anksioznost.

Kofein – Visoki nivoi kofeina ne samo da povećavaju anksioznost i nervozu, već i smanjuju proizvodnju serotonina u tijelu. Generalno, kofein je siguran kada se konzumira u manjim količinama. Kod većih doza može imati neželjene efekte (anksioznost i nervozu).

Fermentirani proizvodi – Tokom procesa fermentacije, bakterija razlaže proteine hrane u biogenske amine (histamin). Histamin je neurotransmiter koji pogoršava probavu, hormone, kardiovaskularni i nervni sistem. Kod određenih osoba može biti okidač za anksioznost i nesanicu.

Šećer – Rafinisani šećeri pogoršavaju simptome anksioznosti. Povećavaju nivoe šećera u krvi, što dovodi do uspona i padova u energiji. Kada se smanji nivo šećera u krvi, raspoloženje se pogoršava i pojavljuju se simptomi anksioznosti.

Kreme za kuhanje – Ove mliječne zamjene su izvori trans masti, koji su upakovani sa LDL holesterolom i smanjuju HDL holesterol. Povezane su sa depresijom, anksioznosti i ostalim mentalnim problemima.

Facebook komentari