Hrana koja ima “prazne” ugljikohidrate

Ugljikohidrati su svakodnevnica u ishrani i nužni su za održavanje energije tokom dana. Međutim, postoji i hrana koja nas ne čini dugo sitim, nema neku posebnu nutritivnu vrijednost, te ostavlja prostora da brzo ogladnimo.

Kroasani – Iako su kremasti i odlični uz jutarnju kafu, imaju  veoma nizak nivo zasićenosti (mjera kojom vidimo koliko hrana zadovoljava glad). Nemaju puno nutrijenata, te imaju veće nivoe masti i bijelog brašna. To im daje više kalorija koje nas ne ostavljaju sitim. Ako želite doručak koji će potrajati do ručka, jaje sa tostom od čitavih žitarica će biti bolji izbor.

Jogurt sa niskim udjelom masti – Verzije hrane sa niskim nivoima masti obično imaju zaslađivače koji mogu povećati šećer u krvi bez masti koje nas inače čine sitim. Pokušajte sa jogurtima koji sadrže granolu, svježe bobice i orahe. Više vlakana, više žvakanja ujedno i više zadovoljstva.

Muffini – Obogaćeni rafinisanim bijelim brašnom, šećerom i mastima, odlično su upakovani kalorijama bez sitosti.

Bijela riža – Može podići pa spustiti nivoe šećera u krvi, što nas brzo čini gladnim. Odaberite basmati ili smeđu rižu umjesto toga. Manja je mogućnost da će izazvati ovakvu reakciju.

Bjelanjak – Ako sklonite žumanjak dok pripremate doručak da biste unijeli manje kalorija, veća je mogućnost da ćete ostati gladni. Žumanjak ima prirodne proteine zahvaljujući aminokiselinama koje tijelo koristi da gradi ćelije. Normalne količine zasićenih masti i holesterola u čitavom jajetu neće biti loše po zdravlje.

Pahuljice sa vještačkim zaslađivačima – Vještački zaslađivači mogu utjecati na šećer u krvi i činiti nas gladnijim nego inače. Ovo se dešava jer osjetite slatki ukus bez kalorija koje tijelo i dalje traži.

Facebook komentari