Hrana koja je dobra za zdravlje kože

Ishrana je veoma važna za zdravlje. Nezdrava dijeta može oštetiti metabolizam, uzrokovati probleme s težinom, pa čak i napraviti štetu organima. Još jedna od stvari na koje utječe ishrana je koža. Poznato je da, šta unosite u organizam, značajno utječe na zdravlje i starenje kože.

Riba, kao što je losos, haringa i skuša ima odlične sastojke koji su dobri za zdravlje kože. Omega 3 masne kiseline, odgovorne za održavanje zdrave kože, su veći dio sastava svake ribe. Potrebne su za održavanje kože debljom, mekom i njegovanom. Nedostatak omega 3 masnih kiselina može uzrokovati suhu kožu.

Omega 3 masne kiseline u ribi smanjuju upale koje uzrokuju crvenilo i akne. Riba je i izvor vitamina E, jednog od najvažnijih antioksidanata za kožu koji pomaže u zaštiti protiv slobodnih radikala i upala. Kao dodatak, riba sadrži cink – mineral vitalan za regulisanje upala, generalnog zdravlja i proizvodnje novih ćelija. Nedostatak cinka u tijelu može voditi ka upalama kože, lezijama i ozlijedama koje ne zacijeljuju brzo.

Avokado je bogat zdravim mastima. Ove masti koriste mnogim funkcijama u tijelu, uključujući zdravlju kože. Unošenjem dovoljne količine održavamo kožu fleksibilnom i njegovanom. Avokado je dobar izvor vitamina E, koji je bitan antioksidant u zaštiti kože od oštećenja sunca.

Orah ima mnoge karakteristike koje ga čine odličnim izborom za zdravu kožu. Dobar su izvor osnovnih masnih kiselina koje tijelo ne može da proizvodi samo. Orasi sadrže mnogo više omega 3 masnih kiselina od ostalih orašastih plodova. Pored toga, bogati su cinkom. Oko 28 grama oraha sadrži 8 posto dnevnih potreba cinka. Cink je esencijalan za kožu jer obavlja ulogu kao barijera.

Generalno, orasi i sjemenke su dobar izvor nutrijenata za kožu. Sjemenke suncokreta su odličan primjer. U 28 grama sjemenki se nalazi 49 posto dnevnog unosa vitamina E, 41 posto selenija, 14 posto cinka i 5.5 grama proteina.

Beta karoten je nutrijent pronađen u biljkama. Obavlja funkciju vitamina A. Može se pronaći u narandžama i povrću (mrkva, špinat, krompir). Krompir je odličan izvor beta karotena. U jednoj porciji od 100 grama nalazi se dovoljno karotena da se omogući 6 puta dnevnog unosa vitamina A. Beta karoten se ponaša kao prirodna zaštita od sunca i može zaštititi kožu od oštećenja.

Zeleni čaj može pomoći zaštiti kože od oštećenja i starenja. Moćni sastojci pronađeni u zelenom čaju (katehini) rade za poboljšanje zdravlja kože. Zeleni čaj pomaže u njegovanju kože, krutoći, debljini i elastičnosti. Pokušajte da izbjegavate da pijete zeleni čaj sa mlijekom jer može smanjiti efekte antioksidanata.

Paradajz je dobar izvor vitamina C i sadrži karotenoide, uključujući likopen. Beta karoten, lutein i likopen se smatraju da štite kožu od oštećenja prilikom izlaganja suncu. Mogu pomoći u prevenciji bora.

Jedna šolja izrezanih crvenih paprika sadrži 156 posto dnevnog unosa vitamina A. Pored toga, odličan su izvor vitamina C, koji je potreban za proizvodnju kolagena. Jedna šolja sadrži 211 posto dnevnog unosa vitamina C.

U konačnici, šta jedete znatno utječe na zdravlje kože. Pokušajte se fokusirati na zdravije izvore nutrijenata koji pomažu u zdravlju kože i prevenciji bilo kakvih oštećenja.

Facebook komentari