Hrana koja može ubrzati starenje kože

Postoje dva glavna faktora koja ubrzavaju proces starenja kože – izlaganje suncu i proces glikacije. Ovaj oblik se formira kada proteini ili masti dođu u dodir sa šećerom. Iako je lakše reći nešto više nego učiniti, uvijek je bolje imati mali podsjetnik na to kako određena hrana može utjecati na zdravlje kože. Međutim, svaka osoba je jedinstvena. Neće svako imati koristi od jedenja sirove, čiste ili cijele hrane, te i redovni obroci  neće dovesti do manje kolagena i potpuno oštetiti kožu.

Pomfrit

Pomfrit je jedan od takvih primjera. Hrana pržena u ulju na visokim temperaturama oslobađa slobodne radikale koji mogu uzrokovati oštećenje ćelija na koži. Izloženost slobodnim radikalima ubrzava proces starenja zbog djelovanja koje se zove unakrsno povezivanje. Unakrsno povezivanje utječe na molekule DNK i može oslabiti elastičnost kože. Pored toga, konzumiranje previše soli može izvući vodu iz kože i dovesti do dehidracije. Zbog toga će koža biti sklonija borama.

Bijeli hljeb

Kad se rafinirani ugljikohidrati integrišu sa proteinima, uzrokuju stvaranje glikacije. Starost ima direktne posljedice na hronične bolesti kao i proces starenja. Hrana sa visokim nivoima glikemijskog indeksa, poput bijelog hljeba, može izazvati upale u tijelu, koje su direktno povezane sa procesom starenja.

Šećer

Šećer doprinosi stvaranju glikacije . Kad su nivoi šećera visoki, stimuliše se izvor glikacije, čak i više, ako je uključena sunčeva svjetlost. Dakle, umjesto da jedete sladoled, odlučite za osvježavajuće smrznuto voće ili sladoled bez dodanog šećera.

Margarin

Starije studije pokazale su da oni koji ne konzumiraju margarin ili maslac imaju manja oštećenja kože i bore od onih koji to čine. Margarin je gori od umjerenih količina pravog maslaca zbog činjenice da ima visoke količine hidrogeniranih ulja. Te transmasne kiseline čine kožu osjetljivijom na UV zračenje koje može oštetiti kolagen i elastičnost kože.

Izbjegavajte kuhanje na visokim temperaturama

Neka polinezasićena ulja sa omega-6 masnim kiselinama, poput kukuruza ili suncokretovog ulja, mogu uzrokovati štetne slobodne radikale i mogu povećati nivoe upale. Kada je riječ o uljima i prevenciji bora, odlučite se za mononezasićene masti kako bi koža ostala hidrirana.

Facebook komentari