Hrana koja poboljšava nivoe keratina u tijelu

Keratin je vrsta strukturnog proteina koji se nalazi u kosi, koži i noktima. Važno je održavati strukturu kože, poboljšavati zacijeljivanje rana i održavati zdravu i jaku kosu i nokte. Dodaci sa keratinom često se navode kako pomažu u spriječavanju gubitka kose, povećanog rasta noktiju i poboljšanoj teksturi kože. Ipak, zdrava hrane prirodno bolje doprinosi sintezi keratina u tijelu.

Jaja

Konzumiranje jaja je odličan način da se poveća proizvodnja keratina. Zapravo, oni su veliki izvor biotina, esencijalne hranjive tvari, uključene u sintezu keratina. Jedno kuhano jaje pruža 10 mcg te hranjive tvari ili 33 posto dnevne vrijednosti.

Luk

Luk nije samo dobar za ukus omiljenih jela već i rastvaranje keratinske proizvodnje. Ovo povrće ima visoke nivoe N-acetilcisteina, biljnog antioksidanta koje tijelo pretvara u aminokiselinu pod nazivom L-cistein – sastojak keratina. Luk također osigurava folat, neophodni mikronutrijent potreban za održavanje zdravih folikula.

Losos

Losos je prepun proteina, i odličan izvor biotina, još jedne hranjive tvari koja poboljšava proizvodnju keratina. Samo 85 grama konzervisanog lososa sadrži 5 mcg, ili 17 posto dnevnog unosa . Ova riba je također visoka i sa omega-3 masnim kiselinama – zdrave masti koja se pomaže poboljšanom rastu i gustoći kose i štiti od gubitka kose kada se koristi u obliku dodataka .

Batat

Batat je veoma hranjivo povrće odlično za poboljšanje keratinske proizvodnje. Ima visoke nivoe provitamina A karotenoida. Provitamini A karotenoidi kao što je beta karoten pretvaraju se u vitamin A u tijelu. Vitamin A pomaže u sintezi keratina i od presudne je važnosti za zdravlje kože i kose .

Sjemenke suncokreta

Sjemenke suncokreta su veliki izvor biotina i proteina za napredovanje u proizvodnji keratina. Samo 35 grama nudi 7 grama proteina  i 2,6 mcg biotina (9 posto dnevnog unosa).

Kelj

Kelj je poznat po svom impresivnom profilu hranjivih tvari. Ovo lisnato zeleno povrće je dobar izvor vitamina A, sa oko 50 mcg u 21 gram ovog povrća, što je oko 6 posto dnevnog unosa. Također je veliki izvor vitamina C, hranjive tvari koja se udvostručuje kao antioksidant. Ovaj vitamin također pomaže u poboljšanju proizvodnje kolagena, vrste proteina koji održava snagu, strukturu i elastičnost  kože.

Facebook komentari