Hrana koja pomaže u održavanju zdrave kose

Ono što redovno unosimo u organizam se odražava na cjelokupnu pojavu čovjeka, kako unutar, tako i van.Kad je u pitanju zdravlje kose,  ako unosimo zdrave namirnice, uz odgovarajuće proizvode za kosu, možemo je održavati da bude zdrava i gusta.

Riba kao što je losos, sardina ili skuša su upakovane sa zdravim omega 3 masnim kiselinama. Tijelo ne može praviti ove zdrave masti, stoga se one unose kroz hranu ili suplemente. Pomažu u zaštiti protiv bolesti, ali ih tijelo treba i za rast kose i održavanje gustoće i sjaja.

Grčki jogurt je bogat proteinima, te pomaže i sa cirkulacijom krvi do tjemena . Vitamin B5 ili pantotenska kiselina pomaže protiv stanjivanja i gubitka kose.

Kao i mnogo tamnozeleno lisnato povrće, špinat je pun nutrijenata. Posjeduje vitamin A, željezo, beta karoten, folat i vitamin C. Oni rade zajedno za zdravije tjeme, i održavaju kosu hidriranom.

Premali unos željeza može voditi ka gubitku kose. Ovaj važan nutrijent se može pronaći u žitaricama, leći i soji. Govedina, posebno organi kao što su jetra, te školjke imaju velike izvore željeza.

Kada ne unosimo dovoljno proteina, rast kose stagnira. S obzirom da staje a starija kosa opada, možete imati gubitak kose. Da bismo dobili proteine iz mesa, birajte opcije puretine ili piletine koje imaju manje zasićenih masti.

Slatki krompir je bogat „dobrim“ antioksidantima koji se zovu beta karoteni. Tijelo pretvara beta karoten u vitamin A koji pomaže protiv suhe i beživotne kose. Beta karoten se može naći i u mrkvi, tikvi i magu.

Cimet je odličan začin koji se dodaje u razna jela. Pomaže u cirkulaciji krvi koja donosi kisik i nutrijente do folikula dlake.

Baze proteina i željeza su pune kada jedemo jaja. Jaja su bogata biotinom koji pomaže u rastu kose. Mali nivoi ovog vitamina mogu voditi do gubitka kose. Biotin je vitamin koji pomaže i kod jačanja noktiju.

Facebook komentari