Hrana koja se treba ograničiti ili izbjegavati tokom dojenja

Majčino mlijeko je nevjerojatno hranjivo. Ono pruža većinu hranjivih tvari koje djetetu treba za prvih šest mjeseci života. Dok je sastav mlijeka čvrsto regulisan tijelom, istraživanje je pokazalo da ono što jedete ima neki utjecaj na sadržaj mlijeka u dojenju. Generalno, nijedna hrana nije zabranjena. Umjesto toga, ženama se preporučuje da jedu uravnoteženu, raznovrsnu ishranu. Ipak, postoje neke namirnice i pića koje možete ograničiti dok dojite.

Riba bogata živom
Riba je veliki izvor dokozaheksaenske kiseline (DHA) i eikozapentaenske kiseline (EPA) – dvije vrste omega-3 masnih kiselina koje su važne za razvoj mozga kod dojenčadi i koje se teško pronalaze u drugoj hrani. Međutim, neke ribe i plodovi mogu imati visok nivo žive, metala koji može biti otrovan – naročito kod dojenčadi i djece koja su osjetljivija na trovanje živom. Akutna izloženost visokoj razini žive može trajno utjecati na središnji nervni sistem djeteta. Kao rezultat toga, može doći do sporijeg razvoja ili umanjenja vrijednosti. Primjeri uključuju velikooku tunu, skušu i sabljarku. Kako bi se osigurali odgovarajući nivoi omega-3 masnih kiselina, i smanjio rizik od trovanja živom, preporučuje se izbjegavanje velikih riba koje imaju visoke nivoe žive i umjesto toga konzumira 225 do 340 grama male ribe sedmično.

Alkohol
Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), suzdržavanje od alkohola je najsigurnija opcija za vrijeme dojenja. Međutim, povremeno piće vjerovatno je sigurno, sve dok postoji oprez s obzirom na količinu i vrijeme. Koliko alkohola vaše dijete može dobiti od majčinog mlijeka zavisi o tome koliko alkohola konzumirate i kada ga konzumirate. Istraživanje pokazuje da količina alkohola u mlijeku zavisi od 30 do 60 minuta nakon posljednjeg pića. Plus, alkohol može ostati u sistemu od 2 do 3 sata. To je samo za jedno piće – što više alkohola popijete, to ga duže čistite iz organizma. Zbog toga CDC preporučuje ograničavanje alkohola na jedno standardno piće dnevno i najmanje 2 sata nakon tog pića do dojenja. Pokazalo se da visoki nivoi potrošnje alkohola smanjuju proizvodnju mlijeka za 20 posto.

Kofein
Kafa, gazirani sokovi, čaj i čokolada su uobičajeni izvori kofeina. Kad ih konzumiramo, neki od tih kofeina mogu završiti u mlijeku za dojenje. To može biti problematično, budući da bebama teže pada obrada kofeina i razgradnja. Kao rezultat toga, velike količine kofeina tokom vremena mogle bi se nakupljati u organizmu djeteta, uzrokujući razdražljivost i probleme sa spavanjem. Prema CDC-u, preporučuje se da majke koje doje konzumiraju najviše 300 mg kofeina dnevno, što je otprilike dvije ili tri šolje kafe. Budući da energetska pića često sadrže dodane vitamine i bilje, uz velike količine kofeina, ženama koje doje se preporučuje izbjegavanje tih proizvoda.

Zbog toga što ukusi hrane i pića završe u majčinom mlijeku, neke mame smatraju da jako aromatizirana hrana kao što su luk, češnjak ili začini uzrokuju da njihova djeca odbijaju hranjenje ili budu nemirna nakon jela. Druge potencijalne skupine hrane koje bi se mogle izbjeći tokom dojenja uključuju kravlje mlijeko i sojine proizvode. Približno 0,5 do 2 posto novorođenčadi može biti alergično na kravlje mliječne bjelančevine iz mlijeka svoje majke, a 0,25 posto može biti alergično na bjelančevine soje. Ako pedijatar sumnja da dijete može imati alergiju na mlijeko ili soju, preporučuje se da se isključi svo kravlje mlijeko ili soja iz ishrane od 2 do 4 sedmice ako želite nastaviti dojenje.

Facebook komentari