Hrana koja vam pomaže da bolje spavate

Svi bismo mi željeli da kad legnemo zaspimo odmah, međutim, san je kompleksniji od toga. Iako postoji niz razloga zašto ne možemo zaspati odmah, najčešće se osvrnemo na hranu, TV ili previše kafe navečer. Znamo da određena hrana, kao što je kofein i šećer stimuliše nervni sistem koji diže našu opreznost i budnost. Neke namirnice mogu pomoći pri lakšem snu i boljoj kvaliteti sna.

Ishrana bez ugljikohidrata zna uskratiti esencijalne hemikalije za san. Umjesto toga, pokušajte da izaberete ugljikohidrate mudro, i dodate porciju kontrolisanog večernjeg jela, kao što su leće, slatki krompir ili grah. Porcija ugljikohidrata pomaže u povećavanju nivoa triftofana u krvi, koji se pretvara u tijelu  kao serotonin. Često poznat kao hormon sreće, serotonin poboljšava raspoloženje i mirnoću, što je veoma bitno prije nego što legnete da spavate.

Čaj od kamilice je bezkofeinski napitak koji je pun krisina, antioksidanta koji ima dokazano sedativne efekte. Toliko je uspješan u smirivanju umora da se obično koristi kao lijek za insomniju i ostale poremećaje sna.

Trešnje, kao ljetno voće, sadrže hemikalije koje regulišu san – melatonin, triftofan, kalij i serotonin. Zajedno, ova kombinacija smiruje, čime nas dovodi u osjećaj uspavanosti.

Bademi su niskokalorični orašasti plodovi koji su noćni spasioci. Ovo je hrana koja je bogata magnezijumom – nutrijentom koji pomaže za opuštanje mišića i olakšanje kod umora.

Banane daju prirodan izvor kalija – minerala koji pomaže pri smirivanju nervnog sistema. Kao dodatak, porcija B vitamina pomaže kod pretvaranja tijela iz triftofana u serotonin.

Facebook komentari