Hrana koju ne koristimo toliko često ali je dobra za zdravlje

Losos, brokoli, bademi i razne bobice su među „zvijezdama“ u ishrani. Međutim, nisu jedina nutritivna skladišta među mnogobrojnim izborom hrane. Mnoge namirnice nemaju takav status, ali su i dalje vrijedne pomena zbog svojih raznih svojstava.

Karfiol – Brokoli je srodnik koji dobija svu pažnju. Kao i ostalo povrće iz porodice krstašica, karfiol je odličan izvor vitamina C i vlakana.

Sardine – Ove male ribe imaju veliku nutritivnu vrijednost. Sardine su odličan izvor omega 3 masnih kiselina, i hrana koja ima visoke nivoe vitamina B12. Pored toga imaju veliki dio vitamina D, kalcijumovog partnera u jačanju kostiju.

Tempeh (fermentirani proizvod soje) – Svi znamo za tofu, ali da li smo čuli za tempeh? Tempeh se isto pravi od soje, ali je upakovan i u nutrijente kao što su proteini, kalij i kalcij.

Repa – Ovo svjetlo obojeno povrće izgleda tvrdo izvana ali je mekše i slađe iznutra. Repa je bogata antioksidantima, te sok od repe, koji je bogat nitratima ima svojstva kojima umanjuje krvni pritisak i povećava cirkulaciju krvi do mozga.

Artičoke – Ovo povrće sadrži oko 60 kalorija i nema skoro nikako masti. Bogato je vlaknima, stoga će nas držati sitijim puno bolje od hrane koja sadrži puno masti.

Kefir – Ovaj oblik fermentiranog mlijeka ima visoke nivoe „dobrih“ bakterija koji se zovu probiotici. Ovi probiotici pomažu kod zdravlja probavnog sistema i ravnoteže crijevne flore.

Suhe šljive – Ovo sušeno voće čini više od regulisanja probave. Bogate su antioksidantima i vlaknima. Pola čaše sušenih šljiva ima 104 kalorije i 12 posto vlakan kojih nam je potrebno na dnevnoj bazi.

Facebook komentari