Hrana koju trebate izbjegavati ako imate artritis

Artritis je zdravstveno stanje koje uključuje hronične upale u zglobovima, uzrokuje bol u zglobovima, kostima i ostalim dijelovima tijela. Istraživanja pokazuju da pravilna ishrana, kao što je eliminacija određenih namirnica i pića, može smanjiti simptome kod osoba sa upalnim artritisom i osteoartritisom, kao i poboljšati ukupnu kvalitetu života.

Šećer – Trebali biste ograničiti unos šećera jer može pogoršati simptome reumatoidnog artritisa. Pića sa većim količinama šećera mogu značajno povećati rizik za pojavu artritisa.

Prerađeno i crveno meso – Neka istraživanja povezuju crveno i prerađeno meso sa upalama koje mogu povećati simptome artritisa. Ishrana koja ima bogate količine crvenog mesa pokazuje visoke nivoe upalnih markera.

Proizvodi sa glutenom – Gluten je grupa proteina u pšenici, ječmu i raži. Istraživanja povezuju povećane upale sa konzumacijom proizvoda sa glutenom.

Visoko prerađena hrana – Brza hrana, žitarice i pečeni proizvodi imaju visoke količine šećera, konzervansa i ostalih sastojaka koji mogu pogoršati simptome artritisa.

Alkohol – Hronično konzumiranje alkohola je povezano sa povećanim rizikom za osteoartritis.

Određena biljna ulja – Ishrana bogata omega 6 masnim kiselinama i niska sa omega 3 masnim kiselinama može pogoršati simptome osteoartritisa i reumatoidnog artritisa.

Facebook komentari