Hrana koju trebate izbjegavati tokom trudnoće

Trudnoća je jedan od najljepših i istovremeno najbolnijih iskustava jedne žene. Sa drugim stanjem dolaze i veće potrebe, kako psihičke, tako i fizičke koje utiču na nježniji spol. Potreba za hranom je jedna od njih. Međutim, neku hranu biste trebali izbjegavati tokom trudnoće zbog mogućih nuspojava i štete bebi.

– Izbjegavajte morske plodove bogate živom
Morska hrana je odličan izvor proteina i omega 3 masnih kiselina i mnoge vrste ribe mogu poboljšati zdravlje bebinog mozga i razvoja očiju. Međutim neke ribe i školjke sadrže potencijalno opasne količine žive. Previše unosa žive može naštetiti bebinom razvoju nervnog sistema. Što je starija i veća riba, to su veće količine žive u njoj. Pokušajte izbjegavati velikooku tunu, skušu, sabljarku i ajkulu. Limitirajte unos ribe na dva ili tri obroka sedmično (224 do 336 grama).

– Sirovo meso, živina i jaja
Tokom trudnoće, pod povećanim ste rizikom za trovanje hranom. Reakcija može biti ozbiljnija od osoba koje nisu trudne. Da biste izbjegli trovanje kuhajte duže meso i piletinu prije jela i izbjegavajte zamrzavanje već napravljenog obroka. Kuhajte jaja dok žumanjak i bjelanjak ne budu u čvrstoj formi.

– Izbjegavajte nepasteriziranu hranu
Mnogi mliječni proizvodi sa niskim nivoom masti mogu biti zdravi dio ishrane. Sve što sadrži nepasterizirano mlijeko može dovesti do trovanja hranom. Izbjegavajte sireve, osim ako im oznaka dokazuje da su pasterizovani ili napravljeni sa pasterizovanim mlijekom.

– Neoprano voće i povrće može povećati prisustvo bakterija. Pokušajte da što bolje operete hranu prije konzumiranja.

– Iako kofein prelazi preko posteljice, nisu jasni efekti koje može ostaviti na bebu. Doktori preporučuju ograničavanje doze na 200 miligrama dnevno tokom trudnoće.

– Izbjegavajte alkohol
Alkohol nije siguran za konzumiranje u trudnoći. Može dovesti do većeg rizika za pobačaj i mrtvorođenčeta, te rezultirati u fetalni alkoholni sindrom koji uzrokuje deformitete i intelektualnu nesposobnost.

Facebook komentari