Hrana za mozak koja pomaže pri koncentraciji

Svakodnevno slušamo priče o hrani i suplementima koji pomažu u izoštravanju fokusa i poboljšanju memorije i funkcije mozga. No, da li one stvarno djeluju? Dobra vijest je da se mogu popraviti šanse za održavanje zdravog mozga ako u ishranu uvrstimo određenu hranu i piće.

Kofein može poboljšati koncentraciju. Pronađen u kafi, čokoladi, energetskim pićima i nekim lijekovima, kofein nas čini pribranim i budnim, mada su efekti kratkotrajni.

Šećer je gorivo za mozak (glukoza), koju tijelo prerađuje iz šećera i karbohidrata koje unosimo. Zato čaša soka od narandže ili bilo kojeg voćnog soka može ponuditi kratkotrajno poboljšanje memorije, razmišljanje i mentalnu sposobnost. Pokušajte da pijete umjereno pića sa šećerom, s obzirom da su ona povezana sa srčanim i drugim bolestima i stanjima.

– Studije su otkrile da doručak može unaprijediti memoriju i pažnju. Studenti koji doručkuju bolje obavljaju svoje poslove od onih koji ne doručkuju. Hrana koja je na vrhu liste za “gorivo mozga” su čitave žitarice, mliječni proizvodi i voće. Nemojte se prejedati jer doručak sa visokim unosom kalorija je povezan sa manjkom koncentracije.

– Izvor proteina povezan sa povećanjem moždanih funkcija je riba – bogata omega 3 masnim kiselinama koje su ključ za zdravlje mozga. Ove zdrave masti imaju bitan učinak na mozak. Ishrana sa većim nivoima omega 3 masnih kiselina je povezana sa manjim uzrocima demencije i moždanog udara, te može igrati bitnu ulogu u poboljšanju memorije, posebno kako starimo. Za zdravlje srca i mozga, unosite dvije porcije ribe sedmično.

Orašasti plodovi i sjemenke su dobar izvor antioksidanta (vitamin E), koji je povezan u nekim studijama sa manjim kognitivnim padom, kako starimo. Tamna čokolada isto ima moćna antioksidativna svojstva, te sadrži prirodne stimulanse, kao što je kofein, koji unaprijeđuju koncentraciju.

– Svaki organ u našem tijelu zavisi od cirkulacije krvi, posebno srce i mozak. Ishrana bogata čitavim žitaricama i voćem kao što je avokado može smanjiti rizik za srčane bolesti i manji holesterol. Ovo smanjuje rizik nagomilavanja plaka i poboljšava cirkulaciju, koja utiče na moždane funkcije.

Ako želite bolju koncentraciju, počnite dan sa voćnim obrokom i šoljicom kafe. Uz dobro balansiranou ishranu, potreban je i dobar san, te hidriranost.

Facebook komentari