Hronična upala sinusa – uzroci, simptomi, liječenje

AUTOR: Doc. dr Enisa Ramić, specijalista porodične medicine

Sinusi su šupljine unutar kostiju lica i sadrže sluz koja pomaže da se vazduh koji udišemo zagrije, ovlaži i filtrira. Kada iz nekog određenog razloga dođe do blokiranja normalnog protoka sluzi, može nastati infekcija. 

Upala sinusa – sinuzitis može biti uzrokovan infekcijom, gljivicama, devijacijom nosne pregrade, nazalnim polipom ili u nekim slučajevima, oslabljenim imunim sistemom oboljelog.

Postoje akutni i hronični sinuzitis. Akutni sinuzitis traje najčešće oko deset dana, ali nikad duže od četiri sedmice, dok je hronični sinuzitis upala sluznice nosa i paranazalnih sinusa koja traje dvanaest ili više sedmica.

Brojna su stanja koja mogu da doprinesu razvoju hroničnog sinuzitisa. Najčešće se razvija kao posljedica akutnog sinuzitisa, međutim, manifestuje se nešto drugačijim simptomima kao što su začepljen nos, postnazalni sekret, podbuhlost lica i malaksalost, a skoro uvijek ga prati upala gornjih disajnih puteva. Češće se razvija kod bolesnika s alergijom (na polen, prašinu, dlake), anatomskim nepravilnostima u nosu poput polipa i iskrivljene nosne pregrade te kod osoba sa imunološkim poteškoćama, a prilikom preloma nosnih kostiju može biti povezan i sa bolestima donjih disajnih puteva.

Najčešći znakovi i simptomi hroničnog sinuzitisa su:

  1. začepljenost nosa
  2. otežano disanje kroz nos
  3. sluz se sliva niz ždrijelo (postnazalno)
  4. bol i otok oko očiju, nosa, obraza ili čela
  5. bol u gornjoj vilici
  6. smanjen osjećaj mirisa i ukusa
  7. bol u ždrijelu i uhu
  8. kašalj koji se pogoršava noću
  9. loš zadah
  10. umor i iscrpljenost.

Simptomi su vrlo slični kao kod akutne upale sinusa, ali mogu uzrokovati izraženiji umor, iscrpljenost, bol nije toliko intenzivna, ali je glavobolja česta. Postoji veći rizik od sekundarnih infekcija i pojave komplikacija.

Kod postavljanja dijagnoze treba uzeti u obzir sve simptome i dužinu njihovog trajanja. Pregled unutrašnjosti nosnih šupljina je važan kod postavljanja dijagnoze, alergološko testiranje – kožne probe na inhalacione i nutritivne alergene (mjere prevencije kod izloženosti kućnoj prašini, duhanskom dimu, polenu) mogu pomoći pri uspostavljanju dijagnoze.

Hronični sinuzitis najčešće nije uzrokovan bakterijskom infekcijom pa upotreba antibiotika obično ne pomaže. Ukoliko je hronična upala sinusa alergijskog porijekla, izbjegavanje alergena može spriječiti ponovnu pojavu upale.

Za smanjenje otoka sluznice ljekar može propisati nazalne (u obliku sprejeva ili kapi) ili oralne dekongestive, kod bakterijske infekcije antibiotike, a kod gljivične infekcije antimikotike. Kod alergijskih reakcija koristi se antialergijska terapija – antihistaminic ii/ili kortikosteroidi.

Potrebno je naglasiti da kapi za nos treba ukapavati u ležećem položaju, s glavom koja visi ispod nivoa kreveta da bi lijek došao do sluznice nosa, sinusa i srednjeg uha. Važna je redovna toaleta nosa, vlaženje nosne sluznice fiziološkom otopinom koja stabilizuje sluznicu i normalnu floru nosa, a korisni su i ovlaživači zraka i inhalacije, 

Ukoliko tegobe i dalje traju, a lijekovi nisu djelotvorni, ljekar vas može uputiti kod specijaliste za liječenje uha, nosa, grla (otorinolaringolog) koji pregledom može vidjeti anatomske promjene, patološki sekret u sinusima ili polipe, nakon čega će moći razmotriti eventualni hirurški tretman (kiretaža sinusa, endoskopsko uklanjanje polipa, operacija nosnog septuma i dr.)

Važno je naglasiti da je, u slučaju hronične upale sinusa, potrebno da obratite pažnju na vaš način života kako biste poboljšali vlastito zdravlje. 

Pušenje treba u potpunosti izbjegavati, kao i boravak u zadimljenim prostorijama, a preporučuje se zdrava prehrana bogata vitaminima i mineralima, dovoljan unos tekućine, kao i fizička aktivnost.  

Potrebno je obratiti pažnju na higijenske navike koje se posebno moraju poštivati kod susreta sa bolesnim osobama. Ruke se trebaju redovno prati i dezinfikovati, a nazalni sprejevi i maramice se ne mogu dijeliti sa drugim osobama. 

Facebook komentari