Infarkt miokarda, uzroci i faktori rizika

Rano otkrivanje i adekvatno prepoznavanje simptoma najbrža su moguća medicinska pomoć presudna za svakog pacijenta sa infarktom miokarda, koji predstavlja akutno i za život opasno stanje. Infarkt nastaje zbog nedovoljne opskrbe srčanog mišića krvlju i kisikom.

Uzroci infarkta miokarda

Infarkt miokarda obično se događa kada krvni ugrušak blokira protok krvi kroz arterije koje opskrbljuju srce krvlju, tzv. koronarne arterije. Infarkt miokarda zajedno sa stanjem koje mu vrlo često prethodi, anginom pectoris, zove se koronarna bolest srca.

Vrlo često se ugrušak, koji uzrokuje akutno stanje tj. infarkt, formira u koronarnoj arteriji koja se sužava nakupljanjem holesterola i drugih masnih naslaga, stvarajući na taj način tzv. aterosklerotske plakove. U nastanku tih plakova učestvuje skup složenih mehanizama, a jedan od njih je navedeno nakupljanje holesterola. Može se desiti da na mjestu gdje se nalazi nakupina aterosklerotskih plakova, djelimično pukne zid arterije što poremeti cirkulaciju u tom dijelu krvnog suda, na što tijelo reaguje stvaranjem krvnog ugruška kako bi saniralo nastalo oštećenje. Ukoliko je tromb dovoljno velik može se desiti da djelimično ili potpuno začepi krvni sud što dovodi do infarkta miokarda.

Da bi se dogodio infarkt miokarda, blokada u cirkulaciji mora se pojaviti brzo i naglo. S druge strane, angina pektoris koja kod mnogih osoba prethodi nastanku infarkta naročito ako se ne liječi, nastaje zbog postepenog napredovanja procesa ateroskleroze na krvnim sudovima. Anginu pectoris prati bol pri naporu, a kako bolest tj. aterosklerotski proces na krvnim sudovima napreduje, tako se bol javlja i u miru. Bol je najčešće tupog karaktera i javlja se u sredini grudi.

Faktori rizika

Najčešći faktori rizika za nastanak infarkta miokarda su pušenje, povišen krvni pritisak, visok nivo holesterola, ateroskleroza (stvaranje masnih plakova na zidovima arterija, koje narušavaju normalnu cirkulaciju tj. protok krvi). Rizik dodatno raste sa godinama, te su tako u većoj opasnosti stariji od 50 godina, iako moderni način života, sa puno stresa, nepravilne ishrane, doprinosi značajnom pomjeranju ove dobne granice prema mlađim osobama, Također, muškarci su mnogo češće na udaru infarkta od žena, a kada je riječ o hroničnim oboljenjima kao riziko faktorima, dijabetes je jedna od najčešćih bolesti koje povećaju rizik od nastanka infarkta.

Facebook komentari