Intolerancija na laktozu

Laktoza je primarni šećer koji se nalazi u mlijeku. Za probavu laktoze potreban je enzim laktaza, koji se proizvodi u tankom crijevu, u kojem se laktoza razgrađuje na dva jednostavnija šećera. Kad crijevo proizvede premalo laktaze ili nikako, mliječni šećer se ne probavlja. Pomiče se u debelo crijevo, gdje ga bakterije fermentiraju, proizvodeći hidrogen, ugljendioksid i organske kiseline. Posljedice ove transformacije su proljev, gasovi i nelagoda u stomaku.

Prvo nepodnošenje laktoze može započeti u bilo koje doba ali se obično javlja između treće i 13. godine i nastavlja se tokom života.

Sekundarna intolerancija se može pojaviti kad su crijeva privremeno oštećena proljevom ili lijekovima (nesteroidni antiupalni lijekovi, antibiotici i acetilsalicilna kiselina) koji zaustavljaju proizvodnju laktaze i po nekoliko sedmica.

Urođena intolerancija na laktozu se pojavljuje kod osoba čije tanko crijevo ne proizvodi laktazu. Fermentiranje bilo koje količine laktoze je nemoguće, čak i opasno po život. Ovaj poremećaj se vidim u prvim sedmicama života, gdje dijete mora unositi hranu bez laktoze.

Neki od simptoma koji se mogu pojaviti kod intolerancije na laktozu su: grčevi u stomaku, nadutost, pjenušavi proljev, povraćanje i gasovi.

Ne postoji liječenje uzroka intolerancije na laktozu. Preporučuje se da se iz ishrane uklanja hrana koja sadrži laktozu. Druga opcija je upotreba mliječnih proizvoda sa smanjenom količinom laktoze.

– Pažljivo čitajte etikete – izbjegavajte sve proizvode koji sadrže laktozu, posebno mlijeko, sir i sladoled. Potražite sireve sa smanjenom količinom laktoze.

– Jogurt sa živim i aktivnim kulturama je dobar izvor kalcija i bjelančevina za one koji ne podnose laktozu.

– Za većinu osoba nepodnošenje nije isto što i alergija. Čak i osoba koja ne podnosi mlijeko može podnijeti šolju mlijeka, posebno ako je uzima sa hranom koja sadrži dosta masti i usporava probavu.

– Proteinski napici od soje su dobra zamjena za djecu koja ne podnose laktozu, a sojini proizvodi za mliječne kod ishrane odraslih.

– Ako se trebate odreći mliječnih proizvoda, pobrinite se da uzimate dovoljno kalcija iz ostalih izvora kao što su zeleno lisnato povrće, ribu iz konzerve, tofu, grah i sjemenke.

Facebook komentari