Ishrana za pacijente sa gastritisom

Kod bolesnika sa gastritisom preporučuje se pridržavati se određenih prehrambenih smjernica, izbjegavajući konzumiranje hrane i pića koji mogu pogoršati simptome. Hrana koja se preporučuje kod gastritisa je tjestenina, riža, bijeli hljeb, kuhano povrće bez kožice, krompir, kuhano voće, nemasno meso, riba, jaja, obrani mliječni proizvodi, voda i napici bez kofeina. Hranu treba pripremati kuhanu, pečenu u rerni, na grilu ili roštilju, a izbjegavati prženje.

Namirnice koje se mogu uzimati umjereno su: sirovo povrće, češnjak, luk, paradajz, krastavac, papar, cjelovito žito ili proizvodi bogati vlaknima, voće s korom, punomasno mlijeko, vrhnje i maslac, sušeni sirevi, suhomesnati proizvodi, čokolade, peciva, sokovi, grožđe i agrumi.

Namirnice koje je najbolje izbjegavati tokom gastritisa su vrlo hladna ili vrlo topla hrana i pića, biber, ocat, mljevena paprika, senf, kafa, čaj, alkohol.

Kao opće pravilo, pacijentima sa gastritisom savjetuje se jedenje manjih količina hrane, ali češće na primjer, pet puta dnevno. Za svaki obrok preporučuje se odgovarajuće žvakanje i odgovarajuće vrijeme obroka, a izbjegavajte ležanje odmah nakon svakog unosa. Ukratko, radi se o određenom “probavnom odmoru” pokušavajući izbjeći stimulaciju klorovodične kiseline koju želudac proizvodi kada se suoči s određenom hranom.

Konačno, preporučuje se i nekorištenje lijekova koji oštećuju želučanu sluznicu (aspirin, protuupalna sredstva) te, što je više moguće, izbjegavati stresne situacije, jer to pogoduje izlučivanju kiseline iz želuca.

Facebook komentari