Ishrana za žene poslije četrdesete godine

Kažu da su četrdesete nove tridesete, zahvaljujući zdravijim navikama. Međutim, žene se i dalje bore sa težinom i ostalim zdravstvenim problemima kad uđu 40. godinu života. Nutritivne i potrebe metabolizma se mijenjaju u ovim godinama. Metabolizam usporava što se očitava kroz kilograme koji se gube sporije. Neke promjene kod žena su smanjeni hormoni, fizička aktivnost i medicinska stanja.

U ovim godinama veoma je bitno šta unosite u organizam. Ženama je potrebno proteina (meso, riba, mliječni proizvodi i orašasti plodovi), karbohidrata (čitave žitarice), masti (zdrava ulja), vitamini, minerali i voda. Ova hrana je povezana sa prevencijom nekih bolesti kao što su osteoporoza, visoki krvni pritisak, srčane bolesti i dijabetes.

Ishrana

Ako niste počeli ozbiljnije da shvatate nutritivne potrebe do 40. godine, sad je vrijeme za to.

– Birajte različite vrste povrća, uključujući tamnozeleno, crveno i narandžasto, grah i grašak, te i voće.

– Uključite žitarice u dnevnu ishranu.

– Pokušajte da se držite unosa niskokaloričnih proizvoda (mlijeko, jogurt, sir i sojini proizvodi).

– Ubacite proteine u svako jelo. Zdravi proteini su piletina, morski plodovi, jaja, grašak, orasi i proizvodi od soje.

– Konzumirajte zdrava ulja kao što je maslinovo.

Dodatno, žene bi trebale da smanje:

– Manje od 10 posto dnevnog unosa kalorija putem šećera (kolači i prerađena hrana).

– 10 posto manje zasićenih masti (crvenog mesa i visokokaloričnih mliječnih proizvoda).

– Manje od 2.300 miligrama dnevno natrija.

Kalcij, vlakna, kalij, vitamin A i C su važni nutrijenti koji trebaju biti uključeni u svakodnevnu ishranu.

Metabolizam

Poslije 40. godine, nivo estrogena i tiroidne žlijezde opada i uzrokuje povećanje inzulina. Ova kombinacija vas čini gladnim što dovodi do konzumiranja većeg unosa hrane i sagorijevanja manje kalorija.

Unos hrane obogaćene vlaknima pomaže u sitosti. Unosite 25 grama vlakana svakodnevno. Još neki od načina za rad metabolizma su doručak, vježbanje, unos tekućina, dobar san te začinjena hrana.

Poslije 40. godine, većina žena dobije salo oko stomaka što može biti povezano sa bolestima kao što su dijabetes, srčane bolesti, demencija i određeni oblici raka. Ako imate neka od ovih stanja, obratite se doktoru koji će vam preporučiti savjet za promjenu ishrane.

Još jedan od znakova starenja kod žena je da žene gube mišićnu masu dva puta više od muškaraca. Većina mišića se gubi na stomaku koji štite abdomen. Različite dijete i slaba fizička aktivnost mogu uzrokovati gubitak mišića.

Facebook komentari