Istraživanje MIT-a: Toplije vrijeme može usporiti širenje korona virusa

Toplije vrijeme može ograničiti širenje corona virusa (COVID-19), mada su naučnici upozorili da promjena sezona neće trajno zaustaviti pandemiju.

Višestruke studije potvrđuju da se teže zaraziti korona virusom ljeti nego zimi.
Slučajevi sličnih virusa kao što je gripa se smanjuju tokom ljeta sa većim temperaturama i velikom stopom vlage. To tjera imuni sistem da “igra ulogu” u smanjenju šanse da se zarazi.

Ovo je podstaklo nade da će sa dolaskom proljeća na sjevernoj hemisferi ova pandemija napraviti “pauzu” u njenom naglom širenju.

Američki predsjednik Donald Trump i glavni naučnik britanske vlade, sir Patrick Vallance sugerišu da će biti manje prenosa COVID-19 tokom ljeta. S obzirom da smo ograničeni sa količinom podataka, nekoliko nedavnih studija nam daje nadu da je to moguće.

Naučnici na univerzitetima u Beijingu i Tshinghua koji su proučavali širenje virusa u 100 kineskih gradova, tvrde da “visoke temperature i vlažnost zraka značajno smanjuju prenos COVID-19”.

Naučnici na MIT-u u Americi su došli do sličnog zaključka.

– S obzirom na ono šta smo do sad dokumentovali, čini se da je virusu teže širenje u toplijim, tropskim krajevima – kaže Mohammad Sajadi, profesor na Maryland institutu za epidemiologiju koji je koristio vremenske promjene da predvidi širenje COVID-19.

Utvrđeno je da svi gradovi sa većim brojem zaraženih (Wuhan, Tokyo i Milan) imaju slične vremenske uvjete sa prosječnom temperaturom od 5 do 11 posto te vlažnost zraka između 47 i 79 posto.

Članak objavljen na internet stranici SSRN upozorava da bi epicentar ove pandemije kroz par nedjelja mogao biti u Kanadi i sjevernom dijelu Evrope.

MIT studija objavljena na istoj stranici otkrila je da 90 posto transmisije COVID-19 do 22. marta se desila na mjestima gdje je temperatura bila između 3 i 17 posto.

Topliji gradovi u Americi kao što su Arizona, Texas i Florida zabilježili su manje širenje ovog virusa u odnosu na Washington i New York (čak 5 posto niže).

Upozorava se da ovi rezultati ne utvrđuju da se COVID-19 ne može prenositi u toplim i vlažnim regijama. Zdravstvene intervencije širom svijeta bi se trebale unaprijediti i osmisliti za moguće širenje pandemije.

Dodali su da uticaj toplijeg vremena u izbijanju zaraze može biti “limitiran” u sjevernoj Americi i evropskim gradovima gdje je prosječna temperatura tokom godine 20 stepeni ili manje.

Marc Lipsitch, profesor epidemiologije na “Harvard School of Public Health” tvrdi: – Iako očekujemo pozitivne promjene u padu zaraze (vidom toplijeg, vlažnijeg vremena), nije razumno očekivati da ovaj pad uspori prenos dovoljan da napravi veliki značaj.

Akademici na Oxfordu procjenjuju da hladni i suhi uslovi mogu olakšati širenje COVID-19 ali apelujuća upozorenja postojećih studija tek treba da se analiziraju.

U analizi dostupnih istraživanja su dodali da “iako toplija klima može usporiti širenje pandemije, pouzdati se na vremenske promjene je nedovoljno.”

Facebook komentari