Odgovarajućom prehranom do blistavog tena

Jeste li čuli frazu: „Vi ste ono što jedete“? Kad govorimo o zdravlju kože, ova fraza poprima skoro doslovno značenje. Svi sanjaju o blistavoj koži i troše novac na komercijalne proizvode za njegu kože, ali lijepa koža rezultat je, prije svega, optimalne prehrane i zdravog stila života.

Također, od izuzetne važnosti je biti nježan prema koži i smanjiti utjecaj faktora poput jakih sapuna, jakih hemikalija, solarija, pretjeranog izlaganja suncu i loše prehrane. Najznačajnije modifikacije koje možemo napraviti za popravljanje tona i teksture kože je neutralizacija slobodnih radikala iznutra i izvana te jačanje imunološke funkcije kroz dobru prehranu, dodatke prehrani, hormonalnu ravnotežu, detoksikaciju i, na kraju, topikalnu njegu (čišćenje, toniziranje i vlaženje).

Antioksidanti – vrhunska odbrana zdrave kože
Naš imunološki sistem oslanja se na određene hranjive sastojke koji brane ćelije od slobodnih radikala. Naravno, riječ je o antioksidantima. Antioksidanti su, uglavnom, biljni derivati. Antioksidanti pomažu u borbi protiv starenja i održavaju kožu mladom te smanjuju upale. Neki od njih su: vitamin C (nalazi se u biljkama i voću), vitamin E (zdrave masti – nalaze se u orasima i sjemenkama), karotenoidi (šareno povrće), flavonoidi (nalaze se u zelenom čaju) itd.

Askorbinska kiselina – vitamin C
Vitamin C je antioksidans i igra važnu ulogu u proizvodnji kolagena koji jača kapilare, najsitnije krvne sudove kroz koje se koža opskrbljuje vitalnim hranjivim sastojcima. Dobri izvori su crna ribizla, borovnica, bobičasto voće i kivi. Dobar izbor je i vitamin C u dodacima prehrani (npr. tablete za žvakanje CVit®).

Kolagen – vrsta proteina
Kolagen je najzastupljeniji protein u ljudskom tijelu koji se nalazi u kostima, mišićima, tetivama i koži. Kolagen drži tijelo na okupu jer održava snagu i strukturu skeleta. Konzumiranje hrane bogate kolagenom, poput jaja, piletine, citrusnog voća, lososa te crvenog i žutog povrća ili upotrebe određenih dodataka prehrani, može pomoći u održavanju elastičnosti kože i usporiti stanjivanje kose, pojavu bora ili ćelavosti.

Voda – zaboravljeni hranjivi sastojak
Voda igra vitalnu ulogu, ne samo u detoksikaciji organizma, već i hidratizira kožu iznutra, pa ukoliko ne unosimo dovoljne količine vode, koža postaje suha i dehidrirana. Hidratacija je ključna za blistav sjaj kože jer je voda prirodni detoksikator i čisti sve toksine iznutra i odstranjuje ih. Jedite puno voća i povrća s visokim udjelom vode, poput lubenice, jagoda, narandži, paradajza i krastavaca.

Selen
Studije sugeriraju da prehrana bogata selenom može pomoći u zaštiti od raka kože, izloženosti ultraljubičastom (UV) zračenju i tamnih mrlja melanina. Jedan od načina da povećate unos selena je konzumacija orašastih plodova poput badema, sjemenki bundeve i pinjola. Ostali dobri izvori su riba, jaja, paradajz i zeleno lisnato povrće.

Facebook komentari