Izvucite najbolje iz vegetarijanske dijete

Dobro organizovana vegetarijanska dijeta je odličan zdravi način ishrane. Razlozi zašto je vegetarijanska dijeta postala sve popularnija variraju, od smanjenog rizika za srčane bolesti, dijabetesa i nekih vrsta raka.

Vegetarijansku ishrane mogu kombinovati osobe svih godina, uključujući djecu, tinejdžere i trudnice.

Ovaj način ishrane varira u grupama hrane koju uključuju i isključuju, te se dijeli na:

Lakto-vegetarijansku dijetu koja isključuje meso, ribu, živinu i jaja, kao i hranu koja sadrži ove namirnice. Mliječni proizvodi (mlijeko, sir i jogurt) su uključeni u ovaj režim ishrane.

Ovo-vegetarijanska dijeta isključuje meso, živinu, morske polodove i mliječne proizvode ali uključuje jaja.

Lakto-ovo vegetarijanska dijeta isključuje meso, ribu i živinu ali dozvoljava mliječne proizvode i jaja.

Peskatarijanski način ishrane isključuje meso, jaja, živinu i mliječne proizvode ali dozvoljava ribu

Veganska ishrana isključuje meso, živinu, ribu, jaja i mliječne proizvode.

Da bi izvukli najbolje iz ove dijete, probajte različite tipove biljne hrane (voće i povrće), mahunarki i oraha te čitavih žitarica. U isto vrijeme pokušajte da izbacite, naprimjer, voćne sokove pune šećera i rafinisana zrna. Imajte na umu da što više je ograničena dijeta, to će veći izazov biti za unos svih nutrijenata koji su potrebni tijelu.

Veganska dijeta eliminiše prirodni izvor vitamina B-12 kao i mliječnih proizvoda koji su dobar izvor kalcija. Da bi bili sigurni da dijeta uključuje sve što tijelu treba, obratite pažnju na unos kalcija, vitamina D, vitamina B-12, proteina, omega 3 kiselina, željeza, cinka i joda.

Facebook komentari