Jačanje imuniteta kod djece tokom pandemije COVID-19

Autor: Dr Edisa Šmigalović, specijalista pedijatrije

Imunološki sistem razlikuje vlastito od stranog i odstranjuje potencijalno štetne strane molekule i stanice iz organizma koje nazivamo antigenima. Osim toga, imunološki sistem ima mogućnost prepoznavanja i uništavanja vlastitih izmijenjenih stanica. Prije nego što se aktivira imunološki sistem, potrebno je da antigen savlada određene anatomske barijere. Kada govorimo o imunitetu, moramo razlikovati prirođeni i stečeni imunitet.  Prirođeni imunitet, koji nazivamo još i nespecifični, ne zahtijeva prethodni kontakt s antigenom. Komponente tog nespecifičnog imuniteta uglavnom predstavljaju  stanice bijele krvne loze, kako u krvotoku tako i u tkivima.

Vrijednosti meda

Oni fagocitiraju („jedu“) strane molekule, razgrađuju ih na fragmente koje potom prezentiraju T-limfocitima koji zapravo čine dio stečenog imuniteta. Stečeni imunitet ili, kako ga još nazivamo, specifična imunost pamti prethodna izlaganja antigenu i specifičan je za određeni antigen. Komponente stečene imunosti su antitijela te T i B-limfociti (specijalizirane stanice bijele krvne loze). 

Imunitet kod djece 

Kada govorimo o imunitetu djeteta, moramo krenuti još od samog intrauterinog razvoja. Od 12. sedmice trudnoće majčini imunoglobulini G (IgG) prolaze kroz placentu i prenose imunitet djetetu. Ostale klase imunoglobulina imaju previše veliku molekulu da bi mogle proći placentarnu barijeru. Po rođenju, majčini IgG štite dijete od infekcije virusima i bakterijama dok vlastiti imuni sistem ne sazri. To sazrijevanje kreće već samim činom rađanja, kad se prolaskom kroz porođajni kanal probavni trakt djeteta naseljava bakterijskom florom majke, te preko dojenja, kada se prijenos imunoglobulina nastavlja putem majčinog mlijeka.

Vitamin D

Kontaktom sa vanjskim svijetom, dijete počinje stvarati vlastita antitijela. Na slab imunitet u dječijoj dobi utiče više faktora: nedonesenost djeteta, pothranjenost, nedostatak vitamina, malapsorpcija, neke hronične bolesti. U pedijatrijskoj populaciji imamo velike mogućnosti prirodnog jačanja imuniteta poticanjem i stimuliranjem dojenja, redovnom vakcinacijom po kalendaru vakcinacije, poticanjem na fizičku aktivnost od najranijeg doba, boravkom u prirodi, kvalitetnom i raznovrsnom ishranom itd. Osim toga, na tržištu se nalaze i brojni preparati koji nam mogu pomoći da upravo ta pedijatrijska populacija predškolskog uzrasta, koja je inače i sklonija respiratornim, ali i urinarnim i gastrointestinalnim infekcijama, što lakše prebrodi taj rizični period.

Med i matična mliječ 

Opće su poznate i priznate vrijednosti meda i matične mliječi u podizanju imuniteta. Matična mliječ je koncentrat biološki aktivnih sastojaka. Sadrži vodu, bjelančevine, ugljikohidrate, vitamine (posebno B skupine), esencijalne aminokiseline kao i nukleinske kiseline (DNA i RNA). Poznata je po sadržaju 10-hidroksidecenoične kiseline koja snažno djeluje protiv gljivica i bakterija. Jedan je od najbogatijih izvora acetilholina koji je odgovoran za prenos nervnih impulsa i lučenje žlijezda. ROYAL KINDER® Jelly je dodatak prehrani koji je namijenjen za djecu stariju od tri godine. Zbog praktičnog pakovanja u vidu pojedinačnih bočica i ugodnog okusa banane, pogodan je za primjenu i djeca ga rado piju. Potpomaže fizički i psihički razvoj djeteta. 

Vitamin D 

Nedostatak vitamina, također, dovodi do poremećaja imuniteta. Svi vitamini su podjednako važni u održavanju i očuvanju zdravlja, ali bih se ovdje posebno osvrnula na vitamin D. On se počinje davati već u prvim danima života, kao profilaksa nastanka rahitisa. Međutim, brojne studije su pokazale i dokazale da vitamin D ima veliki značaj u razvoju i jačanju imuniteta. Naime, sve stanice u našem organizmu imaju receptore za vitamin D, a makrofazi se aktiviraju pomoću ovog vitamina. Izlaganje sunčevoj svjetlosti najbolje doprinosi stvaranju vitamina D prirodnim putem. Međutim, u zimskim mjesecima, kada je sunčevih zraka manje, preporučuje se uzimanje farmaceutskog pripravka vitamina D. Na tržištu ga nalazimo u formi kapi i oralnog spreja. Vitamin D u formi oralnog spreja (D3 SPRAY KID®) omogućava gotovo stopostotnu apsorpciju vitamina D. Preporučena doza je 400 do 800 i.j., što odgovara dva do četiri raspršivanja na dan. 

Preparati željeza 

Osobe, a naročito djeca u predškolskom uzrastu, kod kojih je prisutna anemija su češće sklona infekcijama. Takva djeca su manje aktivna, brže se umaraju i teže nose sa svakodnevnim obavezama i aktivnostima (škola, sport). Postoji više vrsta anemija, ali je u pedijatrijskom uzrastu najčešća sideropenijska anemija – anemija usljed nedostatka željeza i najčešće je riječ o nedovoljnom unosu željeza hranom. Simptomi koji se mogu javiti kod sideropenijske anemije su: umor, nedostatak koncentracije, pospanost, glavobolja, lupanje srca, hladni ekstremiteti, sistolni šum na srcu, nizak krvni pritisak…

Namirnice bogate željezom

Ono što se svakako preporučuje je raznovrsna ishrana u kojoj su zastupljene namirnice bogate željezom i vitaminima. Osim toga, ukoliko su dojenčad hranjena kravljim mlijekom, potrebno je reducirati unos mlijeka, a povećati unos spomenutih namirnica. U prevenciji anemije, korisno je primijeniti i kvalitetne dodatke prehrani koji sadrže željezo. Kod izraženije anemije postoji potreba za uključivanjem preparata željeza u terapiju. Na tržištu ih ima mnogo. Međutim, kada ih uključujemo djeci, osim same formulacije, mora se voditi računa o još jednom faktoru – da preparat ima prihvatljiv i ugodan okus, jer je to terapija koja će duže trajati (svakodnevno, najmanje tri mjeseca). Naime, iskustva iz prakse pokazuju da se uključe preparati željeza, ali da se roditelji poslije izvjesnog vremena jave s informacijom da dijete ili odbija da pije propisani preparat ili ima nagon na povraćanje i povraća prilikom uzimanja preparata. FeRAL KID® je specijalno dizajnirana formulacija željeza za prevenciju anemije, kod koje je svaka molekula obavijena prirodnom alginatnom ovojnicom, što omogućava bolju efikasnost i kompletniju iskoristivost unesenog željeza, ne izaziva gastrične tegobe, bez neugodnog metalnog okusa, obogaćena okusom karamele, zbog čega ga djeca rado piju.

Facebook komentari