Je li bezglutenska hrana zaista zdravija?

Vjerovatno ste primijetili da se u posljednjih nekoliko godina sve veći broj ljudi odlučuje za izbacivanje glutena iz ishrane.

Taj trend je toliko porastao da je zahvatio čitav svijet. Statistički podaci su otkrili da iako svega jedan posto populacije ima problem sa celijakijom (bolest koju karakterizira nepodnošljivost organizma na gluten), u 2015. godini četvrtina ispitanika se izjasnilo kao netolerantnim na gluten, što je skok od 65 posto u odnosu ne vrijeme od prije dvije godine.

Međutim i takav tip ishrane ima svoje negativne efekte. U namirnicama bez glutena uglavnom ima i toksičnih elemenata poput žive i arsena, navodi se u studiji sa Univerziteta Illinois.

U jednoj njihovoj studiji u kojoj je učestvovalo gotovo 8,000 ljudi, posebna pažnja je posvećena onima koji su strogo držali bezglutensku dijetu, ukupno njih 73-je. Istraživači su provjeravali rezultate krvi i urina kod ispitanika u razdoblju između 2009. i 2014. godine. Rezultati su pokazali prisustvo veće količine arsena i žive koja je u odnosu na ljude sa regularnom prehrambenim navikama veća za čak 70 procenata.

Istraživanja su pokazala da obrađene bezglutenske namirnice kao zamjenu za pšenično brašno imaju rižu, u kojoj je sa druge strane otkriveno postojanje toksičnih metala iz đubriva, zemlje i vode.

Ukoliko imate ljekarsku potvrdu da vašem organizmu ne prijaju namirnice sa glutenom u sebi, nemojte da slijepo kupujete hranu na čijem omotu piše – organskog porijekla bez pesticida i herbicida. Prvo isprobajte prirodne bezglutenske namirnice poput voća, povrća, organskog mesa, sira, jogurta i orašastih plodova.

Facebook komentari