Je li bolje jesti voće poslije obroka ili na prazan stomak

Jedna španska studija pokazala je da osobe koje jedu sedam porcija voća i povrća dnevno, u prosjeku žive nešto više od godinu dana duže od onih koji nemaju takvu naviku.

Studija je pokazala da svakih 200 grama ovih namirnica, preko preporučene dnevne doze,  smanjuje rizik od prerane smrti za šest posto.

Međutim to nije usamljen primjer. Ranija istraživanja su pokazala da bi povećavanjem preporučene dnevne doze voća i povrća mogao da se smanji broj ljudi sa hroničnim bolestima, kao i stopa njihove smrtnosti i to za 10 do 25 posto.

Voće je glavni detoksikator organizma, koji ga snabdijeva velikom količinom energije kako u procesu mršavljenja, tako i za ostale životne aktivnosti i naročito je korisno za osobe koje konzumiraju mnogo alkohola ili puše.

Da bi izvukli maksimum iz voća trebali bi ga jesti na prazan stomak, nikako poslije obroka. Ukoliko voće pojedete nakon obroka to će doprinijeti usporenom radu sistema za varenje.

Nije preporučljivo da kuhate voće, jer se termičkom obradom gube hranljiva svojstva i uništavaju vitamini.

Pijte samo sokove od svježe cijeđenog voća, a iscijeđeno voće odmah konzumirajte gutljaj po gutljaj i nemojte ga hladiti.

Facebook komentari