Je li grickanje noktiju stvarno opasno

Svi vas uvijek savjetuju da je grickanje noktiju loša i nehigijenska navika, ali šta se zaista može desiti ako ne prestanete sa tim.

U nastavku vam donosimo nekoliko dobrih razloga da više nikad ne grickate nokte.

Herpes – Ako imate oralni herpes, a otprilike 40 posto odraslih ima,  možete zaraziti prste virusom. To bi moglo da rezultira povišenom tjelesnom temperaturom, ali obično su prvi simptomi bolno peckanje i svrab zaraženih vrhova prstiju. Nakon sedmicu-dvije, razvijaju se i bolni čirevi ispunjeni limfom ili krvlju, a koji će se zadržati na tom mjestu još neko vrijeme.

Problemi sa zubima – Podnožja koja drže korijen vaših zuba mogu se deformisati ili uništiti hroničnim grickanjem noktiju, uzrokujući kvarenje zuba. Grickanje noktiju takođe može izazvati lomljenje zuba koje koristite za grickanje, a može da uzrokuje i gingivitis.

Urasli nokti – Vaši nokti sadrže sloj zvan “matrica”. Ugriz ili infekcije povezane sa ugrizima mogu oštetiti matricu, što bi moglo da dovede do hroničnog urastanja nokta ili deformacije noktiju.

Infekcije – Ako previše zagrizete, možete povrijediti nježnu kožu ispod nokta, ostavljajući je izloženu bakterijama ili patogenima iz usta – a kojih ima dosta. Jedan od najčešćih oblika infekcije naziva se paronihija i može da izazove otekline, crvenilo, bol i kvržice pune gnoja.

Facebook komentari