Jedite grožđe, bit ćete zdraviji!

Neki od potencijalnih pozitivnih efekata grožđa na zdravlje opisani su na sljedeći način:

Potencijalni utjecaj grožđa na kognitivne funkcije

Studije podržavaju pozitivnu vezu između konzumacije grožđa i poboljšanja kognitivnih funkcija. Grožđe sadrži antioksidanse, poput resveratrola, koji pokazuju protivupalna i antioksidativna svojstva koja mogu pomoći u usporavanju neurodegenerativnih procesa. Također, ove fitohemikalije povećavaju protok krvi u mozgu, a uz prisustvo minerala kao što su mangan, kalij i kalcij, konzumiranje grožđa može pomoći očuvati normalno zdravlje mozga.

Potencijalna upotreba grožđa za bolesti jetre

Pregled literature ukazuje da resveratrol iz grožđa može imati i hepatoprotektivne efekte protiv holestatskih, hemijskih i alkoholnih oštećenja. Jedna studija je pokazala da je grožđe pomoglo u modulaciji ekspresije jetrenih gena, sprečavajući oksidativna oštećenja i poboljšavajući stanje kod NAFLD (tzv. nealkoholna masna bolest jetre). Ovo ukazuje da konzumacija grožđa može pomoći u boljem zbrinjavanju pacijenata sa NAFLD-om. Osim toga, resveratrol može pomoći u smanjenju fibroze (ožiljavanja) i steatoze (nakupljanje masti) jetre, koje su karakteristične za hroničnu bolest jetre i stoga može imati hepatoprotektivni učinak. Međutim, naučni dokazi koji potkrepljuju ove tvrdnje su ograničeni i potrebno nam je još studija da bismo podržali ove tvrdnje.

Potencijalna upotreba grožđa za upravljanje lipidnim profilom

Hrana bogata polifenolima može imati povoljan utjecaj na profil lipida. Jedna meta-analiza je pokazala da konzumacija grožđa značajno snižava koncentracije lipoproteina niske gustine (LDL) ili tzv. „loš“ holesterol, a povećava koncentracije lipoproteina visoke gustine (HDL) ili tzv. „dobar“ holesterol. Ovo sniženje nivoa LDL holesterola pripisuje se prisustvu polifenola resveratrola u grožđu. Stoga, konzumacija grožđa može pomoći u poboljšanju nalaza lipidograma. 

Facebook komentari