Jedite kruške, evo za šta su sve zdrave

Kruška je izuzetno zdravo jesenje voće koje pripada rodu biljaka iz porodice Roseceae. Poznato je više stotina različitih vrsta, a kod nas su posebno popularne Anđeline, Babuške i Vilijamovke od kojih se priprema vrlo popularna rakija.

Kruške su se uzgajale još prije 3.000 godina, a u vrijeme francuskog kralja Luja XIV. bile su simbol luksuza. Danas se koristi u pripremi slanih i slatkih jela, a zbog prirodnog izvora fruktoze neki ih koriste u pripremi poslastica umjesto šećera.

Regulišu probavu

Kruške su bogate prehrambenim vlaknima koje blagotvorno djeluju na cijeli organizam, a posebno na probavu. One poboljšavaju rad crijeva pa ih svakako odaberite kao međuoobrok, stavite je u voćnu salatu, a možete je dodati čak i slanim jelima.

Štite rad srca

Ovo jesenje voće je prepuno flavonoida koji održavaju šećer u krvi stabilnim, pa se njegovo redovno konzumiranje smatra i dobrom prevencijom za borbu protiv dijabetesa tipa 2. Uz to smanjuje nivo lošeg holesterola u krvi, štiti srce i vene.

Jačaju imunitet

Kruška je bogata vitaminima B i C, dobar je izvor gvožđa i kalcijuma, kao i kalijuma i bakra. Ona jača imunitet tijela i ublažava upalne procese u organizmu. U kori se pak nalazi moćan antioksidant kvercetin koji vrši prevenciju raznih bolesti, pa probajte jesti organski uzgojene plodove čija površina nije špricana raznim hemikalijama.

Poboljšavaju vid

Mrkva nije jedini plod iz prirode koji sprječava probleme sa vidom. Kruška je takođe zaštitnik ovog organa koja smanjuje rizik od makularne degeneracije.

Pomažu kod mršavljenja

U 100 grama kruške nalazi se oko 80 kalorija, pa ono pripada grupi voća sa nešto višom kalorijskom vrijednošću. Iako je riječ o slatkom voću, njena umjerena konzumacija preporučuje se i osobama koje drže dijetu, ili žele održati svoju tjelesnu težinu.

Facebook komentari