Jednostavan pokret kojim povećavate energiju i raspoloženje

Previše sjedenja može biti loše za zdravlje, uglavnom zato što neaktivnost dovodi do povećanog rizika od srčanih bolesti, dijabetesa i drugih hroničnih stanja. Loše držanje može nas učiniti da se osjećamo neraspoloženo, nervozno i anksiozno.

Nema dokaza da loše držanje direktno uzrokuje ozbiljne probleme, kao što su klinička depresija i anksioznost. Međutim, niz studija pokazao je da može pogoršati simptome tih poremećaja. Čak iako je mentalno zdravlje solidno, postoje dokazi iz istraživanja da ćete biti sretniji i zdraviji ako jednostavno sjednete i uspravite se.

Osjećat ćete se sretnije i energičnije – Vremenom, stalno nategnuto držanje stvara bespotreban stres i opterećuje kičmu. Zbog toga se osjećate teško, što dovodi do umora i razdražljivosti.

Dobit ćete podstrek za samopouzdanje – Kada se želite dokazati kao samouvjerena i prijatna osoba (razgovor za posao), vaš je stav ključni dio prezentacije. Ako se držite na određeni način – ramena natrag, stomak unutra, kičma uspravljena – to uliva povjerenje i pokazuje ljubaznost.

Održavanje dobrog položaja neće samo učiniti da izgledate sigurnije, istraživanja pokazuje da ćete se zapravo osjećati bolje. Studija objavljena u časopisu Health Psychology pokazala je da ljudi koji se osjećaju pod stresom mogu izbaciti svoje negativno raspoloženje i čak povećati samopoštovanje, tako što sjede uspravno. Druga istraživanja pokazala su da je dobro držanje povezano sa boljom slikom tijela među osobama sa depresijom.

Facebook komentari