Jednostavni načini pomoću kojih ćete uživati u trčanju

Ne morate trčati – ali ako već želite, radite to kako biste uživali. Čak i ako ne planirate da se profesionalno bavite trčanjem, još uvijek možete imati emotivne i fizičke koristi I zadovoljstva od trčanja.

Usporite malo
Većina novih trkača započinje sprintom, te se brzo umori. Vašem tijelu treba vremena da razviju aerobnu sposobnost i da se prilagodi utjecaju i pokretima koji se ponavljaju. Kada počnete, naizmjenično trčanje i hodanje je najbolja opcija. Svaku sedmicu prilagodite svoje intervale (trčanje više, hodanje manje) sve dok ne budete stalno trčali. Slušajte svoje tijelo.

Povećajte tempo
Već postojeća rutina može ubrzo postati monotona. Nakon što uvedete naviku, pokušajte dodati veći intenzitet – 20 do 30 sekundi sprinta nakon čega slijedi najmanje minuta sporijeg trčanja. Osim što vrijeme brže prolazi, ti kratki, teški napori jačaju srce i pomažu smanjiti rizik od povreda.

Slušajte muziku
Muzika nas stvarno može motivisati. U maloj studiji , osobe su trčale više dok su slušale bilo koju mirnu ili pozitivnu melodiju.

Koncentrišite se
Istraživanja pokazuju da sportisti imaju sklonost da pokazuju veći optimizam, više samopouzdanja i manje anksioznosti. Da biste započeli, provedite prvih nekoliko koraka u trčanju kako biste skenirali svoje tijelo, um i svijet oko sebe. Primijetite osjećaj da stopala udaraju od zemlju ili zvuk ptica. Kada se fokusirate na svoje okruženje, tijelo i um povećavaju uživanje, čak i kad se osjećate manje nadahnuti da trčite.

Facebook komentari