Jeste li intolerantni na laktozu? Evo kako ćete saznati

Nakon obroka osjetili ste grčeve, nadutost, mučninu, a zatim bolove nakon čega je uslijedila i dijareja. Ako je obrok sadržavo mlijeko ili neki od mliječnih proizvoda, možda patite od intolerancije na laktozu – mliječni šećer.  Srećom, to nije bolest ni ozbiljan poremećaj – da nestanu simptomi dovoljno je da počnete da uzimate one mliječne proizvode koji ne sadrže laktozu, a kojih ima sve više na tržištu.

KAKO INTOLERANCIJA NASTAJE?

Intolerancija na laktozu nastaje kada u tankom crijevu digestivnog trakta ne postoji enzim laktaza ili ćelije digestivnog trakta ne proizvode dovoljne količine ovog enzima koji inače razgrađuje šećer iz mlijeka na prostije ugljikohidrate. Iako ne predstavlja veliku opasnost, ova pojava može znatno smanjiti kvalitet života, jer intolerancija na laktozu zahtijeva brižljivu brigu o ishrani.

Na prvi pogled, čini se kao da ćete problem lako riješiti ako prestanete da konzumirate mlijeko i mliječne proizvode. Međutim, te namirnice predstavljaju glavni izvor kalcija i njihovo neuzimanje bi značajno povećalo rizik od preloma kostiju, osteoporoze i hipertenzije, a smanjio bi se i unos esencijalnih nutrijenata kao što su proteini i vitamin B2.

Ako ste riješili da ne konzumirate laktozu, znajte da mliječnog šećera, osim u mlijeku, ima i u fermentisanim mliječnim napicima, ali u manjoj količini. Laktoza se nalazi i u tabletnim zaslađivačima, čokoladi i nekim mesnim prerađevinama. Najmanje je ima u polutvrdim i tvrdim sirevima. Mlijeko, koje većina nas voli da pije, i treba da pije tokom cijelog života, sadrži najviše laktoze.

Srećom, tehnologija je toliko napredovala da danas ima sve više mliječnih proizvoda bez laktoze koji i na našem tržištu mogu da se kupe. Tako da se ne morate odricati ovog izuzetno korisnog napitka.

Prema procjenama Evropske uprave za sigurnost hrane (EFSA), broj intolerantnih na laktozu u svijetu dostiže čak 70% od ukupne populacije, međutim mali je procenat onih koji ne smiju unijeti ni najmanju količinu laktoze.

Prije preduzimanja mjera za kontrolu intolerancije na laktozu valja prvo posjetiti doktora koji će dijagnozu i potvrditi. Intolerancija na laktozu se utvrđuje pomoću testova koji se rade odmah poslije mliječnog obroka.

Facebook komentari