Jeste li znali da je ulje klinčića ljekovito?

Klinčić (karanfilić) je najčešće prepoznat kao začin koji se koristi za kuhanje, ali se također stoljećima koristio za liječenje raznih zdravstvenih problema. Neke od tih potencijalnih koristi dokazane su istraživanjima.

Smatra se da mnoge korisne prednosti ulja klinčića proizilaze iz njegovih analgetskih, protuupalnih i antibakterijskih učinaka. Evo nekih primjera učinkovitosti kod različitih zdravstvenih tegoba.

Zubobolja
Ulje klinčića možda je najpoznatije kao lijek za zubobolju. U studiji iz 2006. godine, provedenoj na 73 odrasle osobe, istraživači su otkrili da je gel na bazi klinčića usporediv s benzokainom (lokalnim anestetikom) po svojoj sposobnosti ublažavanja boli uzrokovane oralnim injekcijama. Antibakterijska svojstva klinčića mogu pomoći u smanjenju broja bakterija u usnoj šupljini koje mogu dovesti do razvoja gingivitisa (upale desni) i karijesa.

Dijabetes
Postoje neki dokazi da klinčić može koristiti ljudima s dijabetesom (šećernom bolešću) ili tzv. predijabetesom. To se temelji na rezultatima jednog istraživanja koji sugeriraju da klinčić može pomoći u smanjenju razine šećera u krvi (glukoze), prije i poslije jela. Prema pilot istraživanju iz 2019. godine, pronađeno je značajno smanjenje razine glukoze u zdravih dobrovoljaca koji su koristili polifenolni ekstrakt klinčića, dajući obećavajuće rezultate u pretkliničkim studijama o učinku klinčića na regulaciju šećera u krvi.

Akne
Ulje klinčića ponekad se koristi i za tretman prištića i akni. Naime, prema studiji iz 2017. godine, etanolni ekstrakt klinčića, koji sadrži supstancu zvanu eugenol, zaustavio je aktivnost bakterije Propionibacterium acnes (ili Cutibacterium acnes), koja inače potiče upalne procese u pilosebacealnim jedinicama (folikuli dlake i njihove pripadajuće lojne žlijezde)

Prevencija trovanja hranom
Ulje klinčića, a posebno pomenuti sastojak eugenol, pokazuje prednosti u odnosu na kalijev sorbat, natrij benzoat i druge kemijske konzervanse za hranu u smislu antimikrobnog djelovanja, sigurnosti i arome, što ga čini vrijednim razmatranja kao zamjenskog konzervansa za hranu.
U laboratorijskim testovima objavljenim 2009. godine, naučnici su otkrili da je ulje iz pupoljaka klinčića pomoglo u suzbijanju rasta bakterije listerije (pored salmonele druge uobičajene bakterije za koju se zna da uzrokuje bolesti koje se prenose hranom), što ukazuje na to da ulje klinčića može biti od pomoći u zaštiti od trovanja hranom.

Facebook komentari