Jesu li dezodoransi opasni po zdravlje?

Ne treba biti veliki stručnjak i istraživač da bi se zaključilo da zabrinjavajuće veliki broj osoba u našem društvu ne zna ni osnovne stvari vezane za ličnu higijenu, a prvenstveno se tu misli na sredstva za borbu protiv neugodnog znojenja.

Samim tim što toliko veliki broj osoba ne zna, ili ne želi da zna, da je pranje jedini način uklanjanja neugodnog mirisa, te da se dezodoransi i drugi proizvodi koriste tek nakon čišćenja (dakle na čistu kožu), kako onda očekivati da se znaju razlike između dezodoransa i antiperspiranta?

Ono što je najgore, i što je u pozadini cijele ove priče je to da velika većina ljudi ugrožava svoje zdravlje korištenjem hemijskih preparata za koje ne znaju ni šta su, piše Mens Health.

Antiperspiranti

Antiperspiranti predstavljaju preparate koji ruku na srce sjajno rješavaju problem znojenja i neugodnih mirisa na način što jednostavno zatvaraju pore i onemogućavaju svim tim prljavim materijama da izađu iz organizma podstaknuti zdravom fizičkom aktivnošću.

Iz ovoga lako možemo da shvatimo da upravo te stvari (koje su odgovorne za ružan miris) koje bi inače trebalo da izađu iz organizma, ostaju unutra lagano stvarajući veći problem od samog mirisa, a jedan od tih problema za koji su dokazano odgovorni su karcinomi.

Dezodoransi

Dezodoransi sa druge strane imaju drugačiju funkciju i oni ne zatvaraju pore već samo na određeni način kamufliraju neugodni miris, a neki od njih imaju i antibakterijska svojstva koja uništavaju mikroorganizme izbačene iz tijela.

Ova varijanta borbe protiv znoja djeluje mnogo zdravije, ali i tu postoji problem u vidu hemikalija koje se nalaze u njihovom sastavu i koje se bore sa mirisom, a jedan od sastojaka je i paraben za koji je dokazana veza sa bolestima poput karcinoma dojke. Aluminijum apsorbiran preko kože se sa druge strane dovodi u vezu sa fenomenom porasta Alzhajmerove bolesti.

Šta bi onda trebalo da se koristiti kao sredstvo protiv znojenja?

Odgovor se krije u raznim prirodnim dezodoransima, onima koji su proizvedeni na prirodnoj bazi poput mnogih baziranih na aloe veri, a postoje i drugi dezodoransi koji u svom sastavu nemaju ozloglašenog parabena.

Facebook komentari