Jesu li proteini iz biljaka bolji od onih iz mesa?

Prošle godine časopis Men’s Health uporedio je biftek i sejtan. Novinari su se zapitali šta je bolje.

Ustanovljeno je da sjetan, biljna zamjena za meso, sadrži tri puta više proteina nego biftek te deset posto udjela masti. U 100 grama sejtana nalazi se više željeza i više magnezija, ali nijedna namirnica nema vitamina B12.
Istraživanja su pokazala da veganstvo može dodati četiri godine vašem životnom vijeku, dok jedenje crvenog mesa povećava šanse za preranu smrt za 12 posto. Ipak, prema tom časopisu, kao pobjednik je izašao biftek.

Međutim, najnoviji podaci ponovno ne idu u korist mesnoj prehrani. Istraživači u Grčkoj proučavali su prehranu 3.349 žena i muškaraca starijih od 50. Oni tvrde da je starenje kvalitetniji proces kod osoba koje se hrane biljnim namirnicama s visokim udjelom proteina. To ih je navelo da zaključe kako je biljna prehrana bogata proteinima potencijalno korisnija za uspješno starenje.

Kad je riječ o dugovječnosti, drugo istraživanje je ispitalo uticaj unosa proteina na životni vijek 6.381 osobe starije od 50 godina u SAD-u. Ponovo se pokazalo da su biljni proteini povezani s manjim rizikom od rane smrti.

Isti zaključak imaju i japanski istraživači koji su ispitivanje proveli na uzorku od 70.696 ljudi.

Dobri izvori biljnih bjelančevina su maslaci od orašastih plodova, leća, kvinoja i chia te sjemenke buće i konoplje, crni grah, amaranth i heljda. Tofu sadrži svih esencijalnih devet aminokiselina.

Puno je opcija na tanjiru, a ono što vam treba je doza kreativnosti i inovativnosti ako ste mesnu prehranu odlučili zamijeniti namirnicama biljnog porijekla.

Facebook komentari