Jod kao važan nutrijent u ishrani

Esencijalni mineral jod koriste tiroidne žlijezde da bi napravile tiroidne hormone koje kontrolišu mnoge funkcije u tijelu, uključujući rast i razvoj. Tijelo ne proizvodi jod, tako da ga ljudi unose putem ishrane. Kada je unos joda slab, tijelo ne može da proizvodi dovoljno tiroidnih hormona.

Nedostatak joda u trudnoći je identifikovan kao vodeći uzrok oštećenja mozga kod novorođenčadi.

Hipotireodizam, tiroidna žlijezda i dobijanje kilograma su ostala stanja koja mogu biti rezultat nedostatka joda. Sa nedostatkom joda koji se spominje kao jedan od uzroka mentalne retardacije, jod je važna komponenta za zdravi razvoj mozga.

Bitan je nutrijent za cijeli život, posebno tokom trudnoće, djetinjstva i kod beba kada tiroidni hormoni regulišu rast u mozgu koji se razvija.

Čajna kašika joda je sve što je čovjeku potrebno za života, ali zato što se on ne može skladištiti dugoročno, mora se unositi svakodnevno.

Jedna četvrtina čajne kašike jodirane soli sadrži 100 mikrograma joda. Fokusirajte se na smanjenje unosa soli kroz prerađenu hranu i unosite natrij kroz jodiranu so.

Morska hrana, riba i trava su prirodni izvori joda. Tokom laktacije, grudi imaju kocentracije joda u mlijeku, stoga majčino mlijeko jeste dobar izvor joda sve dok je majčin unos joda normalan.

Facebook komentari